Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Studie: Průměrný muž vyrostl od 19. století o 11 centimetrů

Studie: Průměrný muž vyrostl od 19. století o 11 centimetrů
Vysoký muž (ilustrační fotografie) | zdroj: ThinkStock

Podle nové stude provedené na Essexské univerzitě je dnes průměrný muž o jedenáct centimetrů vyšší, než okolo roku 1870. Informuje o tom dnešní vydání britského deníku The Times.

Výzkumník Tim Hatton na základě dat, která obsahovala mimo jiné záznamy z armádních odvodů, vypočítal, že průměrný muž v severní a střední Evropě měřil v 70. letech 19. století 167 centimetrů, zatímco v roce 1980 už to bylo 178 centimetrů. Vzhledem k tomu, že se výzkum opíral o vojenská data, nebylo pro zjištění průměrné ženské výšky na konci 19. století dostatek materiálů.

Za nejdůležitější faktory vedoucí větší výšce lidí se obvykle uvádí čistší města, menší rodiny (čím méně dětí, tím více jídla každé z nich dostává) a také zdravější stravovací návyky. Nejrychleji však výška rostla během světových válek a ekonomické krize mezi lety 1911 až 1951, kdy narůstala v průměru o 1,36 centimetru za deset let. Profesor Hatton k tomu říká, že ho překvapilo, že se během tohoto období tak zvětšovala, jelikož tehdy ještě ani nenastal největší rozmach moderní medicíny.

Není prý zatím jasné, zda trend stále většího vzrůstu pokračuje i v posledních letech, ale podle profesora Hattona existují spíše náznaky, že se výška lidí postupně stabilizuje. Zajímavé však podle něj je, že se vyšší vzrůst lidí během posledního století téměř nepromítl do architektury. Ze staveb z minulosti přitom víme, že lidé kdysi bývali znatelně menší.

Zdroje: