Dnes je středa 26. června 2024., Svátek má Adriana
Počasí dnes 26°C Oblačno

Stát bude myslivcům určovat minimální lov zvěře, schválila vláda

Stát bude myslivcům určovat minimální lov zvěře, schválila vláda
Myslivec (ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Myslivci budou nově muset ulovit minimální počty zvěře, které jim určí stát. Při nesplnění minimální hranice lovu dostanou pokutu. Počítá s tím zákon o myslivosti, který na dnešním jednání schválila vláda, řekl na tiskové konferenci ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Zákon nezakázal takzvané norování, tedy způsob lovu lišek a jezevců jejich vyháněním z nory. TOP 09 už oznámila, že proto podá ve Sněmovně k novele pozměňovací návrh.

Cílem novely je podle ministerstva zemědělství (MZe) snížit vysoké stavy spárkaté zvěře a škody, které působí v českých lesích, na zemědělských pozemcích a plodinách. MZe už dříve uvedlo, že přemnožená zvěř poškodí až třetinu mladých lesů a za deset let způsobila v Česku škody minimálně za 25 miliard korun. Snížit se má také administrativa.

Současná kontrola ulovené zvěře není podle ministerstva zemědělství (MZe), jež návrh novely předložilo, dostatečná. Novela proto zavádí plánování lovu podle poškození lesa, stát nově každý rok odvodí minimální počty lovu býložravé spárkaté zvěře podle míry poškození lesa, a to jednotlivě pro každou honitbu v Česku. Součástí novely je tak mimo jiné vznik Informačního systému evidence myslivosti (ISEM), který bude zaznamenávat míru poškození lesa přemnoženou zvěří. Poškození lesů bude zjišťovat Ústav pro hospodářskou úpravu lesů a výsledky najdou myslivci v evidenčním systému. Tam budou muset také nahrát fotografii ulovené zvěře. Další změnou je způsob kontroly ulovené zvěře, myslivci budou muset kromě označení kusu plombou, jako tomu bylo doposud, do systému nahrát také fotografii ulovené zvěře.

Plnění minimální výše lovu bude stát průběžně vyhodnocovat, v případě nesplnění opatření ke snížení počtu zvěře v honitbě novela zavádí až desetitisícové pokuty. Stát může také zasahovat do mysliveckého hospodaření.

Novela rovněž podle Výborného posiluje práva vlastníků honebních pozemků. Jde například o možnost vstupovat do společenstva bez schvalování valnou hromadou, dále zrušení povinnosti členů společenstva ručit celým svým majetkem nebo zavedení povinného schvalování roční účetní závěrky.

Výborný zároveň připustil, že v zákoně jsou části, o kterých se ještě bude muset jednat ve Sněmovně. Výhrady k novele mysliveckého zákona měly například Českomoravská myslivecká jednota nebo Český svaz ochránců přírody. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová na síti X oznámila, že společně s předsedou zemědělského výboru Michalem Kučerou (oba TOP 09) navrhne ukončení norování. "Trpí kvůli ní nejen samotné lišky, ale mnohdy přichází k újmě i psi. Tak nehumánní metoda lovu nemá ve 21. století místo," napsala.

Zákon o myslivosti nabyl účinnosti 1. července 2002 a od té doby byl více než dvacetkrát z různých důvodů novelizován.

Zdroje: