Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Šťastný: Šéfa policie by měl jmenovat prezident. Klaus souhlasí

Šťastný: Šéfa policie by měl jmenovat prezident. Klaus souhlasí
zdroj: tisková zpráva

Poslanec a předseda pražské ODS Boris Šťastný přišel s návrhem, jak vyřešit tahanice kolem jmenování policejního prezidenta. Podle něho by měl policejního prezidenta jmenovat prezident republiky na návrh ministra vnitra a se souhlasem vlády. Podle zdrojů ParlamentníchListů.cz z okolí prezidenta republiky se tento návrh líbí právě i Václavu Klausovi.

Podle šéfa pražské ODS Borise Šťastného by se využil podobný princip jako při jmenování náčelníka generálního štábu Armády České republiky. Náčelníka generálního štábu jmenuje dle Zákona o ozbrojených silách ČR na návrh kabinetu a po projednání v příslušném sněmovním výboru prezident jako vrchní velitel ozbrojených sil.

SLEDUJEME téma Policejní prezident

Televizní estráda na vlastní oči

„Myslím si, že nejen politici, ale i občané jsou otráveni z věčných tahanic kolem odvolávání, jmenování či nejmenování policejního prezidenta. Máme tady jistý vzor aplikovaný v případě náčelníka generálního štábu. Podobný princip použitý pro policii by omezil politický vliv a nedával by jmenování policejního prezidenta do rukou pouze jedné osoby. Ačkoli Radek John tvrdí, že chce nepolitického šéfa policie, celá věc je v současnosti naopak silně zpolitizovaná," řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

Podle Šťastného by si měl Radek John uvědomit, že jde o vážnou věc. „Ze jmenování šéfa policie se stává fraška, což vidíme všichni doslova na vlastní oči," dodal poslanec.

Celý článek na ParlamentniListy.cz