Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

V červenci v Táborsku, v listopadu hvězda Slavie: Senegalec Sima září v Evropské lize

V červenci v Táborsku, v listopadu hvězda Slavie: Senegalec Sima září v Evropské lize
Hráč pražské Slavie Abdallah Sima | zdroj: Profimedia

Je mu devatenáct let a pochází ze Senegalu. Ještě na jaře hrál za akademii francouzského Evianu, pak přestoupil do druholigového českého Táborska a teď táhne Slavii v Evropské lize proti Nice nebo Leverkusenu. Sešívaný talent Abdallah Sima píše jeden z nejhezčích sportovních příběhů poslední doby.

Získávat nové hráče můžete několika způsoby. Jít vlastně na jistotu, koupit prověřené fotbalisty z horších klubů v dané lize. Anebo zkusit zariskovat – vyzkoušet mladíky, ve kterých vidíte potenciál. Může to být flop, anebo taky trefa století.

To přesně udělala Slavia s Abdallahem Simou. Senegalský útočník do Česka dorazil teprve letos – z francouzského Evianu, kde působil v mládežnické akademii. Tam si ho vyhlédlo Táborsko, jeden z nejslabších celků druhé nejvyšší tuzemské soutěže.

Nestihl za něj odehrát ani jeden soutěžní zápas, jen dva přípravné. Hned v tom prvním si ho ale všimla Slavia. Hbitý forvard ji zaujal a během léta už Sima přestupoval do pražského klubu. "Nyní minimálně rok stráví v B týmu," říkal tehdy člen představenstva Jiří Bílek. Nemohl ale tušit, jak moc se mýlí.

O čtyři měsíce později Senegalec válí v dresu áčka. V posledních čtyřech zápasech dal tři góly, nastupuje i v Evropské lize, kde pomohl k cenným výhrám proti Nice a Leverkusenu. Z teenagera, který se měl rozkoukávat v nižší soutěži a zvykat si na české prostředí, je tahounem nejlepšího českého týmu.

"Je na něm vidět čirá radost z toho, že je na hřišti," usmívá se kouč sešívaných Jindřich Trpišovský. A radost mají z nové opory i fanoušci. Vytáhlý fotbalista přitom paradoxně září na pozici, na kterou do klubu nepřišel. Slavia si ho pořídila coby hrotového útočníka, trenéři mu ale našli pozici na křídle.

I tam však dovede skvěle využít své přednosti, především famózní rychlost. Když k tomu navíc přidá smrtící zakončení jako proti Opavě, je z toho gól těch nejvyšších parametrů. "Je to šikovný kluk a má před sebou slibnou budoucnost," chválí Simu obránce Ondřej Kúdela.

Červenobílá ekipa si může mnout ruce. Sázka na mládí se totiž zatím vyplácí víc, než kdokoliv očekával.

Fotbalisté Slavie zvítězili ve čtvrtek ve 4. kole základní skupiny Evropské ligy v Nice 3:1 a třetí výhrou po sobě se výrazně přiblížili postupu do jarní fáze soutěže. Pražany poslal do vedení ve 14. minutě Ondřej Lingr, za domácí srovnal po hodině hry Amine Gouiri. O čtyři minuty později vrátil hostům vedení Peter Olayinka, pojistku přidal v 75. minutě právě Abdallah Sima.

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,110 23,290
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma