Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Klaun z minulého století, smáli se mu. Teď hraje Mourinho s Tottenhamem o titul

Klaun z minulého století, smáli se mu. Teď hraje Mourinho s Tottenhamem o titul
José Mourinho při utkání Tottenham Hotspur - Manchester City 21. listopadu 2020 | zdroj: Profimedia

Byl to zkrátka šok. Když na lavičce Spurs skončil Mauricio Pochettino, jeden z neprogresivnějších trenérů současnosti, fanoušci napjatě čekali, kdo ho nahradí. Odpověď jim vyrazila dech. Ke kormidlu přistoupil Jose Mourinho – vyznavač fotbalového pragmatismu, veřejností v legraci přezdívaný Bus driver – autobusák.

Podle jeho defenzivního stylu, kdy před vápnem soupeře prostě jen zaparkuje autobus a čeká na protiútoky. Po posledním, nepříliš úspěšném angažmá u Manchesteru United neměl portugalský kouč zrovna dobré renomé. Mnohými byl nazýván v lepším případě trenérem z minulého století, který už současné kopané nemá co nabídnout. V tom horším jako klaun, vyhořelý trenér, který dokáže akorát rozbít kabinu svými konfliktními výstupy.

Tenhle chlap má vést Tottenham, klub zvyklý na atraktivní herní styl? O rok později je družina ze severního Londýna na prvním místě v tabulce a zcela reálně může myslet na mistrovský titul. Skutečnost, kterou nečekali snad ani ti nejvěrnější fanoušci.

"Ano, hrají o titul," přikyvoval na předzápasové tiskové konferenci Pep Guardiola, trenér Manchesteru City. "Zatím si počíná opravdu dobře, jsou pod jeho vedením skvělí," chválil trenérského soka španělský stratég. To ještě nevěděl, že za čtyřiadvacet hodin bude muset skousnout prohru 0:2.

V zápase přitom Spurs jen dvakrát vystřelili na bránu – a dali dva góly. Typický Mourinho, dalo by se říct. Portugalec svým hochům naordinoval proti silnému protivníkovi výtečnou taktiku – skvělá obrana a spoléhání se na brejky. Výsledkem byly tři cenné body a cesta na první místo v tabulce.

Něco takového zažili fanoušci severolondýnského klubu naposledy v roce 2014. A když budeme brát v potaz tuto fázi ročníku, tedy alespoň devět odehraných zápasů, tak v lednu 1985. "Ne, o titul nebojujeme" kroutil charismatický trenér hlavou v pozápasovém rozhovoru.

Tak nějak ale všichni tuší, že jde jen o jeho další "mind games" - psychologické hry, které s médii hraje. V kabině totiž své družině říká nepochybně něco úplně jiného... 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma