Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Historická ostuda: Němci prohráli 0:6, fanoušci chtějí trenérovu hlavu

Historická ostuda: Němci prohráli 0:6, fanoušci chtějí trenérovu hlavu
Španělsko rozdrtilo v Seville Němce 6:0 | zdroj: Profimedia

Šílený výkon a nejhorší prohra za devadesát let. Úterní zápas Ligy národů mezi dvěma giganty nabídl šokující podívanou – Španělé Němce zpráskali 6:0 a tým Jogiho Löwa je pro smích. Rozzuření fanoušci žádají trenérův konec a volají po návratu hvězd, které kouč dříve zavrhl.

Mělo to být drama, souboj titánů. Vždyť proti sobě hráli dva ze tří posledních mistrů světa. Souboj Německa se Španělska byl místo toho záležitostí tak jednoznačnou, až se tajil dech. Na stadionu v Seville hrál úterního večera jen jediný tým, ten domácí.

"Sledování tohohle zápasu fyzicky bolelo," poznamenal lakonicky reportér televizní stanice ARD. Zdaleka přitom nešlo jen o štěstí v koncovce – Španělé utkání dominovali po všech stránkách, poměr střel 22:2 ve prospěch hostitelů mluví jasně.

Němci zkrátka zažili v mnoha směrech historickou ostudu. Šlo o největší prohru od roku 1931, kdy v přípravném zápase podlehli Rakousku. Okamžitě se začalo mluvit o budoucnosti trenéra Jogiho Löwa - vždyť už za půl roku se koná mistrovství Evropy a takové výkony Němcům rozhodně očekávané zlato nepřinesou.

"Někdo se mě nedávno ptal, zda Löw může ještě před Eurem přijít o funkci. Odpověděl jsem, že leda by prohrál 0:10. No….," glosoval sarkasticky ostudnou blamáž redaktor Raphael Honigstein. A fanoušci na sociálních sítích měli samozřejmě jasno.

"Odvolejte ho, dokud není pozdě. Jinak bude šampionát obrovská ostuda," zněl jeden z příspěvků. Obecně měly všechny nejpopulárnější příspěvky na facebookové stránce národního týmu totéž vyznění – Löw musí skončit.

To se však podle všeho nestane. Už krátce po debaklu se ředitel národního týmu Oliver Bierhoff vyjádřil, že vedení za trenérem stojí. "Stále mu věříme, nic se na tom nemění," řekl bývalý kanonýr po utkání.

Veřejnost má ale jiný názor. Nejde přitom jen o jeden nepovedený duel, mnozí příznivci i experti koučovy kroky zpochybňují dlouhodobě. Mnohé dopálil tím, když v březnu 2019 trvale z reprezentace vyřadil Thomase Müllera, Jeroma Boatenga a Matse Hummelse.

Už nějakou dobu se ale ukazuje, že šlo o chybné rozhodnutí. Zejména první jmenovaný je hvězdou Bayernu a měl lví podíl na tom, že německý velkoklub ovládl letošní ročník Champions League. Střední obránce Boateng by podle mnohých děravé defenzivě pomohl rovněž – myslí si to ostatně i jeho bývalý spoluhráč Mesut Özil.

"Čas povolat Jeroma," rýpl si na twitteru šikovný záložník. Zda jeho přání Löw vyslyší, není jisté. Je ale nad slunce jasné, že výkon jako proti Španělsku si na červnovém mistrovství Evropy Němci nemůžou dovolit.

Zdroje:
Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma