Dnes je středa 26. června 2024., Svátek má Adriana
Počasí dnes 26°C Dešťové přeháňky

Spolkový sněm schválil zvýšení limitu THC pro řidiče

Spolkový sněm schválil zvýšení limitu THC pro řidiče
Marihuana | zdroj: ThinkStock

Německý Spolkový sněm dnes pozdě večer schválil zvýšení limitu omamné látky THC pro řidiče. Motoristé budou podle návrhu moci usednout za volant s až 3,5 nanogramu THC na mililitr krevního séra. Informovala o tom agentura DPA.

V Německu dosud platil pro řidiče limit do jednoho nanogramu THC na mililitr krevního séra, což podle kritiků znamená prakticky nulovou toleranci. Posunutí hranice na 3,5 nanogramu by podle odborníků odpovídalo asi 0,2 promile alkoholu v krvi. V případě konzumace alkoholu je možné v Německu beztrestně řídit i s 0,5 promile v krvi.

Vzhledem k rizikům požívání alkoholu a THC zároveň bude platit úplný zákaz užití obou látek současně.

Německo od dubna částečně zlegalizovalo rekreační užívání konopí, jehož je THC hlavní psychoaktivní složkou. Dospělí lidé u sebe mohou beztrestně držet 25 gramů konopí, doma pak mohou mít uloženo dohromady až 50 gramů. K získání konopí je možné pěstovat nejvýše tři rostliny.

V Česku je na rozdíl od Německa legální užívání konopí jen pro léčebné účely. Předepisovat ho mohou lékaři například pacientům s chronickými bolestmi, roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS. Pro řidiče v Česku je beztrestný limit do dvou nanogramů THC.

Zdroje: