Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Soukupovo tažení proti ČT bude mít dohru

Soukupovo tažení proti ČT bude mít dohru
Moderátor a majitel TV Barrandov Jaromír Soukup během středečního vysílání jeho pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa | zdroj: TV Barrandov

Ostrou kritiku České televize ve středečním vydání pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa na TV Barrandov bude řešit Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Obdržela totiž stížnost od jedné z divaček, které vadilo neobjektivní zpracování tématu.

Soukup, moderátor a majitel televizní stanice v jedné osobě, nenechal na veřejnoprávní stanici nit suchou. ČT podle něj neúsporně zachází s veřejnými prostředky, opřel se do výroby vlastních pořadů České televize a také do lidí, kteří ji řídí.

Česká televize reagovala na jednotlivá tvrzení Soukupa přímo v průběhu vysílání. Nepřesné či nepravdivé informace vyvracela online na Twitteru.

Když Soukup například kritizoval programového ředitele ČT Milana Fridricha za to, že si přivydělává bokem, ČT uvedla:

Moderátor mimo jiné také připomněl, že Česká televize získá z reklamy téměř půl miliardy ročně. ČT na to na Twitteru opáčila, že z toho těží mimo jiné také Soukupova agentura Média, která obchoduje s inzercí.

MPR71b19e_ct_tw Tvíty ČT k vysílání středečních Kauz na TV Barrandov | zdroj: Repro

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání již obdržela minimálně jednu stížnost na středeční vydání Soukupova pořadu. Nyní musí rozhodnout, zda na jejím základě zahájí správní řízení. Pokud by se tak stalo, obvykle se v těchto případech žádá o nápravu chyb. Televizi Barrandov ale může hrozit i několikamilionová pokuta, nejpřísnějším trestem za porušení pravidel pro televizní vysílání je pak odebrání licence. 

V současné době řeší rada čtyři případy, kdy se TV Barrandov mohla dopustit vysílacího přestupku. Jde konkrétně o čtyři vydání dvou pořadů, které moderuje právě Soukup (Kauzy a Aréna). Rada zkoumá, zda se v nich Soukup neprovinil proti zásadám objektivity a vyváženosti. 

Středeční díl Kauz Jaromíra Soukupa si můžete pustit online na stránkách TV Barrandov ZDE.

Zdroje:
Vlastní, Lidové noviny, iRozhlas