Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Sockarta pro chudé. Někdo pěkně vydělá, rozčiluje se ministr i ČSSD

Sockarta pro chudé. Někdo pěkně vydělá, rozčiluje se ministr i ČSSD
zdroj: Mediafax

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek si slibuje od zavedení sociálních karet, že ti, kteří budou dostávat sociální dávky, je nebudou moci utrácet v hernách za alkohol či cigarety. Zavedení karet ale podle mnohých politiků bude mít zcela jiný výsledek a jediného vítěze - banky.

Problémem podle kritiků nápadu ministra Drábka je, že banky nejsou v českých rukách, proto prý miliardové zisky poputují do zahraničí. A podle stínového ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD) je nejhorší, že privátní subjekty budou kontrolovat významný tok veřejných financí.

Myšlenka zavedení sociálních karet, aby se nezneužívaly sociální dávky, je v podstatě velmi dobrá a nikdo ji neodsuzuje. Podle mnohých kritických hlasů ale není příliš efektivní. Příjemci dávek si nebudou moci na kartu vybrat hotovost, ani platit alkohol či cigarety. Ovšem možnost nakoupit sousedovi potraviny a vyinkasovat za ně hotovost, by neměl být problém, stejně jako prodat číšníkovi v restauraci stravenky za malé spropitné.

Celý článek na ParlamentniListy.cz