Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Sociální demokraty někdo pronásleduje, říká Tvrdík

Sociální demokraty někdo pronásleduje, říká Tvrdík
zdroj: tisková zpráva

Do předvolební kampaně sociální demokracie se vneslo napětí. Volební manažer strany Tvrdík říká, že jsou její členové sledováni. Může jít ale o zastírací manévr.

Manažer volební kampaně sociální demokracie Jaroslav Tvrdík říká, že on i další členové jsou sledováni lidmi z prostředí organizovaného zločinu. Kvůli tomuto podezření se obrátil na policii. Objevily se však spekulace, že se kriminálním prvkem snaží strana pouze odvrátit pozornost od kauzy nákupu pandurů.

"Kolem Lidového domu se po určité období pohybovala nejméně tři vozidla," popisuje Tvrdík situaci, k níž podle něj došlo zhruba před třemi týdny. Automobily, které se kolem sociální demokracie pohybovaly, měly podle něj poznávací značku Ústeckého kraje. Na sledování se podle něj podílelo celkem asi deset osob. "Ať jsme se hnuli kamkoliv, tito lidé nás provázeli, hlídali vchody a východy do Lidového domu," sdělil v pondělí šéf volební kampaně sociální demokracie.

Policie zatím nemá důkazy, že by k něčemu takovému došlo. Podle pražské policejní mluvčí Ivany Ježkové policie Tvrdíkovo oznámení přijala a současně mu nabídli dočasnou policejní ochranu, kterou ale šéf volební kampaně sociálních demokratů nepřijal. Policie začala případ prošetřovat. "Nikdo nebyl obviněn, protože se sledování ani ohrožení pana Tvrdíka zatím nepotvrdilo," řekla ČTK Ježková s tím, že se policisté případem i nadále zabývají.

Pronásleduje nás někdo z Ústecka, říká Tvrdík

"Předali jsme poznávací značky vozů policii. Na jedné z fotografií jsme poznali bývalého příslušníka Útvaru rychlého nasazení, který později pracoval jako bodyguard pro podnikatele Františka Mrázka," vyslovil Tvrdík vážné obvinění před novináři.

"Jestli se stále pohybuje ve stejném okruhu lidí, tak pravděpodobně pracuje pro pana Pitra," řekl Tvrdík. Podnikatel Tomáš Pitr je přitom v současné době na útěku, odsouzen byl k šesti letům vězení.

Může to být zastírací taktika, míní politolog

Za obviněním z pronásledování ale může stát spíše než skutečné ohrožení členů strany něco jiného. "Je tu kauza pandurů, nevysvětlené schůzky předsedy ČSSD Jiřího Paroubka s lobbisty Steyru. To je velký problém. Může to být proto zastírací taktika, klasické vrtěti psem," uvedl pro server iDnes.cz politolog Jan Kubáček.

www.parlamentnilisty.cz