Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Sobotka za pultem: Udřít lidi ještě před důchodem, to chce vláda

Sobotka za pultem: Udřít lidi ještě před důchodem, to chce vláda
zdroj: tisková zpráva

Koalice a opozice se začala ve čtvrtek dopoledne hádat o tom, jak by měly být ustaveny parametry důchodového systému a to proto, že poslanci projednávali malou novelu o důchodovém pojištění.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka za sněmovním pultíkem hřímal, že vláda si navíc v normě nastavila parametry prodlužování věku odchodu do důchodu, s čímž naopak nesouhlasil premiér Petr Nečas.

Ten připomněl, že jednou z příčin, proč je důchodový účet v mínusu, je to, že vzrostla nezaměstnanost a tak stále méně lidí přispívá do systému. Drábkovu normu poslanci propustili do třetího čtení.

Lidé se důchodu nedožijí

Sněmovna o osudu této novely rozhodne nejdříve tento pátek. Hlasy koalice ji nejspíš schválí. „Není možné prodlužovat věk odchodu od důchodu. Vždyť se mnozí lidé ani důchodu v důsledku opotřebování ani důchodu nedožijí," upozornil za sněmovním pultíkem během rozpravy Bohuslav Sobotka s tím, že mnozí lidé ani nemohou sehnat práci a dnes si připadají jako příživníci a jsou závislí na sociálních dávkách, což se podle koalice rovná téměř příživník.

„Jak chce toto vláda řešit? Chystá se vláda osudu těchto lidí nějak vůbec řešit?," tázal se Nečase Sobotka.

„Je třeba stabilizovat důchodový systém a je třeba jej posílit. Posílit jeho příjmovou stránku, aby se dokonce i vytvářela rezerva na důchodových účtech, neboť se mění  demografické poměry, které se horší," zdůraznil Sobotka.

Celý článek na ParlamentniListy.cz