Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 10°C Polojasno

Smrt Charlieho Mungera je předzvěstí konce jedné éry

Smrt Charlieho Mungera je předzvěstí konce jedné éry
Charlie Munger | zdroj: Profimedia

Smrt amerického miliardáře, investora a filantropa Charlieho Mungera je ve světě investic předzvěstí konce jedné éry. Do popředí se teď zároveň dostává otázka nástupnictví v investiční společnosti Berkshire Hathaway, kde Munger působil a kterou spoluzaložil jeden z nejvýznamnějších investorů všech dob - Warren Buffett. Ten po Mungerově smrti zůstává osamocenou investiční legendou, píše agentura Reuters.

Jen málo společností bylo tak úzce spojeno se svými lídry, jako právě Berkshire Hathaway s Buffettem a Mungerem, kteří se znali více než 60 let. Posledních 45 let pak jako předseda a místopředseda konglomerátu, který má sídlo v Omaze v americkém státě Nebraska. Munger zemřel v úterý, zhruba pět týdnů před svými stými narozeninami, a podle komentátorů je ukázkou manažera, který se držel v ústraní, ale jeho vliv na chod podniku byl přesto výrazný.

Mungerova smrt zanechává místopředsedy správní rady Berkshire Hathaway Grega Abela a Ajita Jaina jako hlavní poradce Warrena Buffetta, kterému je nyní 93 let. Zatímco Abel dohlíží na aktivity Berkshire mimo pojišťovnictví, Jain má na starosti pojišťovací součást konglomerátu. Oba se stali místopředsedy v roce 2018, výraznější veřejnou roli ale začali zaujímat až v poslední době. Převzít otěže a stát se plnohodnotnými lídry Berkshire Hathaway ale podle komentátorů nebude jednoduché.

„Není pochyb o tom, že vztah, který má Warren s Charliem, je jedinečný a neopakovatelný,“ řekl dvaasedmdesátiletý Jain. „My spolu nejsme v kontaktu tak často jako Warren a Charlie. Ale každé čtvrtletí spolu budeme mluvit o našich obchodních záležitostech,“ dodal ke spolupráci s Abelem.

Abel řekl, že se s Jainem pravidelně radí, zejména tehdy, když se v jednom z podniků Berkshire děje něco neobvyklého. Investoři jsou spokojeni a říkají, že jim oběma věří.

„Neumím si představit, že by investoři nepřemýšleli o tom, co se stane, až odejde i Buffett,“ řekl investiční ředitel společnosti Glenview Trust Bill Stone. „Není nutné, aby (Abel a Jain) byli tak dobří jako Buffett nebo Munger, abyste z Berkshire udělali dobrou a pravděpodobně i skvělou společnost.“

Berkshire Hathaway má nástupnický plán minimálně od roku 2006. Tehdy pětasedmdesátiletý Buffett akcionářům řekl, že společnost, kterou řídí od roku 1965, bude připravena na jeho odchod. Munger na valné hromadě akcionářů v roce 2021 signalizoval, že jmenovaným generálním ředitelem je Abel. Tomu je letos 61 let a narodil se v Edmontonu v kanadské provincii Alberta.

Sám Buffett je s oběma manažery spokojen. Ve videoposelství z roku 2013 nazval Abela „prvotřídní lidskou bytostí“, zatímco Jaina označil za superstar.

Celoživotní hokejový fanoušek Abel promoval v roce 1984 na Albertské univerzitě, pracoval v PricewaterhouseCoopers a v energetické firmě CalEnergy, než v roce 1992 nastoupil do společnosti MidAmerican Energy. Tu v roce 2000 převzala právě společnost Berkshire. Jain se narodil v indickém státě Urísa a specializuje se na oceňování rizik, zejména těch velkých, jako jsou přírodní katastrofy. Do Berkshire nastoupil v roce 1986.

Pro akcionáře společnosti Berkshire Hathaway je klíčovou událostí každoroční valná hromada. Ta se postupně zapsala jako téměř kultovní setkání, kterému se začalo přezdívat Woodstock pro kapitalisty. Buffett a Munger tam i více než pět hodin odpovídali na dotazy akcionářů. Akce se koná vždy začátkem května, trvá přes víkend a do Omahy zpravidla přiláká desetitisíce lidí.

„Nás k těm pánům vždycky táhly především jejich rady, jak žít plnohodnotný život. Když lidem radili, jak myslet jasně, být k sobě upřímný, učit se z chyb a vyhýbat se pohromám,“ řekl investor Whitney Tilson, který se zúčastnil mnoha valných hromad Berkshire Hathaway.

Když se v roce 2020 kvůli pandemii covidu-19 valná hromada konat nemohla, Buffett uspořádal alespoň virtuální setkání. Toho se ale Munger nezúčastnil. „Vůbec mi to nepřipadá jako valná hromada, protože tady nesedí Charlie Munger, můj obchodní partner posledních 60 let,“ řekl tehdy Buffett. „Myslím, že většina lidí, kteří na naše setkání přicházejí, si chtějí poslechnout právě Charlieho.“

Zdroje: