Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Šloufa prý zařízl vlastní žák. Pěkně jsem si Martina vychoval, vzdychá

Šloufa prý zařízl vlastní žák. Pěkně jsem si Martina vychoval, vzdychá
Miroslav Šlouf | zdroj: isifa/MAFRA/DAN MATERNA

Lobbistu Miroslava Šloufa vyškrtli z pražské kandidátky Strany práv občanů Zemanovci místopředseda partaje, poradce prezidenta a ředitel Lukoil Aviation Czech Martin Nejedlý a hradní kancléř Vratislav Mynář. Podle deníku MF DNES se tak Šloufovi žáci stali nyní jeho katy a drží moc v zemi ve svých rukou.

Martin Nejedlý jakoby nahradil Miroslava Šloufa, dnes místo něj všude doprovází prezidenta Miloše Zemana poté, co se Zeman od Šloufa odstřihl. Podnikatel Nejedlý byl Šloufův žák. O svém učiteli, který mu otevíral cestu k velkým obchodům  seznámil jej s důležitými lidmi, mluvil podle MF Dnes uctivě jako o panu inženýrovi a oceňoval jeho schopnosti.

Přes Šloufa se Nejedlý seznámil také se současným prezidentem, když společně dolaďovali Zemanův návrat do politiky a založili také stranu SPOZ. "Největšími sponzory strany jsme já a Martin," řekl tehdy Šlouf. Zkrátka bez Šloufa by Nejedlý nebyl tam, kde dnes je.

Něco se ale od té doby změnilo. Šlouf dnes už není ani Zemanův blízký přítel, ani jeho šéfporadce a nehraje ani žádnou důležitou roli v SPOZ. Nahradil ho jeho žák Martin Nejedlý. Vrcholem pak podle deníku bylo, když s Mynářem nechali Šloufa vyškrtnout z čela pražské kandidátky. "To je práce Martina Nejedlého. Pěkně jsem si ho vychoval," posteskl si lobbista.

S prezidentem se vídám denně

Ačkoli sám Nejedlý se prý označuje za bezvýznamného chlapce z Kunovic, opak je pravdou. Jako Zemanův poradce je mu dnes ze všech lidí nejblíže. "Pan prezident si mě vybral jako svého osobního poradce. To znamená, že s ním konzultuji všechny záležitosti, které má pan prezident potřebu probrat. Zdůrazňuji, že agendu si určuje on sám. S panem prezidentem se vídám téměř denně," uvedl pro MF Dnes Nejedlý.

Na Hradě vytvořil Nejedlý tandem s kancléřem Vratislavem Mynářem, opět člověkem, kterého k Zemanovi přivedl Šlouf. Ale podnikatel má v této dvojici navrch. O tom svědčí i to, že do důležitých funkcí prezident dosadil lidi, které Nejedlý navrhl. Doporučil například současného ředitele zahraničního odboru Hynka Kmoníčka.

A důležité slovo má Nejedlý i coby místopředseda v SPOZ. Dokládá to čtvrteční rošáda na kandidátkách do sněmovny. Příkladem může být místopředsedkyně Dita Portová, která se Šloufa zastala a byla z čela odsunuta na prakticky nevolitelné místo plzeňské kandidátky. "Na přání Nejedlého byl odsouhlasen jiný lídr. Člověk, kterého nikdo nezná, není členem SPOZ. Dost mě to udivilo a přijde mi to neslušné vůči našim členům," řekla Portová.

Zdroje: