Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Škromach k legislativní nouzi: Je to jako v únoru 1948

Škromach k legislativní nouzi: Je to jako v únoru 1948
zdroj: tisková zpráva

Sociální demokracie se připravuje na volbu předsedy strany. Ve sněmovně zase začal platit stav legislativní nouze kvůli projednávání úsporných opatření. V Impulsech Václava Moravce to komentoval místopředseda ČSSD a senátor Zdeněk Škromach.

O post nového předsedy ČSSD se bude ucházet hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a současný šéf strany Bohuslav Sobotka. Oba hlavní protagonisté chtějí přímou volbu. „Bude otázkou schopnosti a šikovnosti obou kandidátů, aby motivovali členy volit. Být zvolen přímo členy dává předsedovi silnější pozici," myslí si Škromach. Dvoukolových voleb by se měla účastnit vždy nadpoloviční většina všech členů.

Škromach vyloučil, že by sám kandidoval na předsedu. Chce přenechat prostor mladším členům strany. „Kandidoval jsem proti Standovi Grossovi v roce 2005. Zatím uvažuji, že bych kandidoval na prvního místopředsedu, abych dělal background budoucímu předsedovi," prohlásil.

Legislativní nouze jako v únoru 1948?

„Hlavním problémem je způsob, jakým vláda využívá ústavu, aby prosadila zákony. Kdyby si vláda nedovolenkovala, tak by měla zákony už koncem srpna," poukazuje Škromach na pomalou práci vlády. ČSSD bude hledat cestu, jak podat ústavní stížnost na způsob schvalování zákonů. „Mně jde o princip. Tady je podobná situace jako v únoru 1948. I v jiných evropských zemích takhle pomalu nastupovaly totalitní režimy," analyzuje Škromach svérázně situaci ve sněmovně.

Celý článek na ParlamentniListy.cz