Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Skončí prázdninové výpovědi učitelů? Zakáže je zákon

Aktualizováno: Skončí prázdninové výpovědi učitelů? Zakáže je zákon
Přes prázdniny končí na pracáku i dlouholetí učitelé | zdroj: ThinkStock

Vláda dnes schválila novelu zákona o pedagogických pracovnících, která by měla už od letošního roku zabránit řetězení smluv ve školství. Učitelé by tak už nemuseli trávit prázdniny na pracovním úřadě, jako tomu v některých školách stále je. 

Podle ministra školství Marcela Chládka touto prací trpí oficiálně řádově stovky pedagogů, ve skutečnosti však může jít až o tisíce. "Často to ani nenahlásí, protože se bojí o práci. Zneužívají toho hlavně ředitelé škol v oblastech s vysokou nezaměstnaností," řekl České televizi ministr s tím, že ředitelé ušetří jen v řádu tisícikorun.

Novela zákona, která by měla začít platit nejpozději od 1. července letošního roku, by měla podobnou praxi zakázat. Podle Chládka by novela neměla u politiků ani u prezidenta narazit, protože řetězení smluv u pedagogů je všeobecně odsuzovaný nešvar. Učitelé tak například mají problém získat hypotéku.

"Bylo by pak trestáno stejně jako jakékoli jiné porušení, takže by to mohlo skončit až odvoláním ředitele školy," uvedl Chládek.

Jedinými přípustnými výjimkami by byly roční smlouva pro nové učitele, případně smlouva na dobu určitou během dlouhodobé nemoci či mateřské dovolené.

Zdroje:
Vlastní