Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Škola je dnes naprosto vzdálená realitě, říká úspěšný tvůrce počítačových her

Škola je dnes naprosto vzdálená realitě, říká úspěšný tvůrce počítačových her
Ian Livingstone | zdroj: Getty Images

Ian Livingstone, jenž pomáhal vytvářet počítačové hry jako Tomb Rider, se rozhodl obnovit Komenského myšlenku "školy hrou". Tvrdí, že informace je dnes potřeba považovat za samozřejmost, jelikož jsou vždy okamžitě dostupné na internetu. Výuka by proto měla být především zábavná a měla by se soustředit na jiné věci, než na vyučování faktů. O jeho názorech a rozhodnutí zakládat vlastní školy informuje dnešní vydání deníku The Times.

Livingstone se domnívá, že zkoušky na školách jsou dnes pouze "náhodnými testy paměti" a že učitelé by měli spíše sloužit jako pomocníci, kteří dětem pomáhají učit se jeden od druhého. "Lidé jsou nuceni učit se velké množství faktů, které jsou z velké části irelevantní, aby složili tyto náhodné zkoušky paměti, jež jsou v podstatě loterií - připomínají spíše sportovní výsledkovou tabulku než skutečné učení," říká. "Tohle mohlo fungovat ve viktoriánské době, ale ne dnes."

"To, jak dnes děti pracují," uvádí dále, "připomíná zcela spojené světy. Je možné si všimnout, jak všechno sdílejí prostřednictvím chytrých telefonů - to, co zrovna dělají, co vědí či podrobnosti o svém soukromí. A my po nich pořád chceme, aby seděly a tiše poslouchaly někoho vepředu, kdo po nich chce, aby si zapisovaly věci, které si mohou kdykoli vygooglit."

Livingstone se proto rozhodl v Británii založit síť vlastních škol, která půjde na učení jinak a bude více přizpůsobena životu dnešních dětí. Hodiny by měly být zábavné a zaměřené především na vzájemnou spolupráci mezi žáky. 

"Myslím, že bychom měli brát fakta za daná - nemusíme si plnit svůj harddisk, svůj mozek, spousty dat, k nimž se dostaneme jediným kliknutím myši. Vzdělání by mělo být o tom, jak tyto informace zpracovávat," myslí si Livingstone.

 

Zdroje: