Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Skandální výstup Dana Landy na Slavících zvedl politiky ze židle

Skandální výstup Dana Landy na Slavících zvedl politiky ze židle
Daniel Landa na Českém Slavíku | zdroj: Mediafax

VIDEO UVNITŘ. Transformace zpěváka Daniela Landy do kouzelníka Žito vzbudila na sobotním vyhlašování Českého Slavíka neobyčejný rozruch. Značně expresivně vyjádřené znechucení svérázného zpěváka vyvolalo rozruch nejen mezi veřejností, ale i mezi politiky, které Žito z úpadku obvinil, a které na svém Facebooku rovnou nazývá „zlojedi“.

Bývalý premiér Jiří Paroubek označil Landovu exhibici s kohoutem v náručí za „zbytečné politické představení jinak zajímavého autora.“ Je prý zcela nevkusné představovat jako spasitele národa spekulanta z daňových rájů Karla Janečka, jehož politické pokusy předseda NS-LEV 21 nazval jako "Věci veřejné na druhou".

Vicepremiérka Karolína Peake se deníku Blesk vyznala, že snášela lépe, když Landa zpíval, než když nyní mluví. „Jeho prohlášení, že už není Landa, ale kouzelník Žito, v kombinaci s kohoutem pod rukou, mi připadalo jako veřejné přihlášení se k nějaké psychiatrické diagnóze,“ říká Peake. Pokud tedy prý nešlo o recesi.

Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík zasadil výstup do kontextu současné umělecké tvorby. „Pokud to bereme jako součást originality českých umělců, jejichž laťku nastavila skupina Ztohoven, pak to považuji za skvělé pokračování,“ říká Gazdík. Landa si však podle něj může říkat, co chce, dokud ho poslouchá publikum.

K vystoupení bronzového slavíka se vyjádřila i Miloslava Vostrá, místopředsedkyně KSČM, do které se Landa také brutálně pustil. „Volej se tu komunisti, to se na to můžu vy*rat," zaznělo v jeho podání Státní operou. Komunistická místopředsedkyně mu vzkázala, že nemá vůbec nic proti tomu, když lidé říkají svůj názor. „Forma, jakou pan Daniel Landa použil, spíše vypovídá něco o něm samotném," cituje bulvár rudou političku.

Celý sloupek dostal k ohodnocení Žitovy show komentátor Jiří X. Doležal, který se k této příležitosti překřtil na „Oves 48“. „Pokud se muž po čtyřicítce rozhodne změnit svůj život, říkáme tomu obvykle krize středního věku. V Landově projevu se projevila úplně učebnicově,“ píše komentátor. Landova proměna v kouzelníka je evidentně myšlena vážně, což prý značí, že se umělec zcela odtrhl od reality a osobnostní krize jej ovládla.

Zdroje: