Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Senátor Štětina útočí na Zemana: Je to puč. A Marek Benda...

Senátor Štětina útočí na Zemana: Je to puč. A Marek Benda...
Senátor Jaromír Štětina | zdroj: Parlamentnilisty.cz

Prezident Miloš Zeman rozhodnutím jmenovat Jiřího Rusnoka premiérem nehnul žlučí jen prvnímu místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi, jenž se v úterních reakcích zalykal hněvem nad tímto krokem hlavy státu. Kriticky ho hodnotí, i když zdaleka ne tak emotivně, také další pravicoví politici, podle nichž prezident nerespektoval parlamentní demokracii.

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat předsedou úřednické vlády Jiřího Rusnoka podle očekávání nejvíce rozlítilo ministra financí v demisi Miroslava Kalouska, jenž byl hybatelem dosavadní Nečasovy vlády a se stejnou pozicí počítal i ve vládě Miroslavy Němcové. V první reakci prohlásil, že nepůjde o vládu odborníků, ale vládu kamarádů Miloše Zemana. V Událostech, komentářích České televize pak hovořil o ohrožení parlamentní demokracie u nás a o posunu k putinovskému režimu.

Nespokojenost s prezidentovým krokem neskrývají ani další pravicoví politici, i když kvůli němu nepřicházejí o ministerské křeslo jako Miroslav Kalousek, a s výjimkou Marka Bendy či Daniela Korteho nad nimi ani nevisí Damoklův meč předčasných voleb. „Je to vláda, která nebude mít důvěru. Použil bych tedy slova předsedkyně Poslanecké sněmovny Mirky Němcové, že to je porod mrtvého dítěte. Ale co je za tím, proč to udělal, na kolik měsíců to plánuje, vůbec netuším,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Je to ústavní puč, má jasno senátor Štětina

Nad postupem hlavy státu se pozastavuje i předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, který připomíná, že je to nestandardní a neobvyklý počin. „Krok prezidenta Zemana samozřejmě zcela vybočuje z naší tradice. Všechny ´úřednické´ vlády vždy měly dojednánu podporu ve sněmovně,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Marek Benda na to, že na Rusnokově vládě, se na rozdíl od Fischerovy nebo Tošovského vlády, poslanci nedohodli.

Zdroje: