Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Senátor Štětina skrývá Gruzínce, kterému hrozí vyhoštění

Senátor Štětina skrývá Gruzínce, kterému hrozí vyhoštění
zdroj: tisková zpráva

Senátor Jaromír Štětina pomáhá skrývat gruzínského občana Timura Borčašviliho, který v České republice nedostal azyl a měl zemi do neděle opustit.

Senátor Jaromír Štětina podezírá ministerstvo vnitra, že se snaží zabránit Gruzínci, aby se mohl u soudu osobně bránit proti rozhodnutí odboru azylové a migrační politiky, který mu neudělil azyl.

Podle Štětiny byl dříve Borčašvili spolupracovníkem bývalého čečenského prezidenta Aslana Maschadova.

"Vzal jsem pana Timura Borčašviliho pod ochranu ve stavu krajní nouze ve smyslu trestního zákoníku. Mám k tomu velmi vážnou pohnutku, chci Timuru Borčašvilimu zachránit život," uvedl Štětina.

Ministerstvo vnitra reakci připravuje. "Zjišťujeme reakci ministra Peciny, který je nyní ve sněmovně," řekla pro ParlametniListy.cz mluvčí úřadu Jana Malíková.

Soud chce zakrýt vlastní chyby, myslí si Štětina

Senátor se domnívá, že pokud by se Borčašvili vrátil do Gruzie, hrozí mu bezprostřední ohrožení na životě ze strany ozbrojenců "loutkového prezidenta Čečenska" (Ramzana) Kadyrova.

Podle senátora je k rozhodnutí o vyhoštění oprávněn pouze soud. Cizinecká policie však odmítla Borčašvilimu prodloužit vízum do doby konání soudu. Odvolal se přitom na stanovisko ministra vnitra Martina Pecinu, že je třeba pro řešení otázky azylu vyčkat soudního rozhodnutí.

Proto se Štětina domnívá, že chce odbor azylové politiky zabránit účasti Gruzínce u soudu, aby zakryl chyby, jichž se sám dopustil. Borčašvili přitom žádal o azyl již dvakrát a soud ho pokaždé odmítl.

                                                                                                                       www.parlamentnilisty.cz