Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Senát USA se o krok přiblížil schválení pomoci Ukrajině a dalším spojencům

Senát USA se o krok přiblížil schválení pomoci Ukrajině a dalším spojencům
Od své lednové inaugurace zrušil Biden desítky Trumpových nařízení a vydal desítky svých vlastních. | zdroj: Profimedia

Americký Senát dnes při výjimečném nedělním zasedání postoupil o další krok blíž ke schválení balíku finanční pomoci Ukrajině a dalším spojencům. Horní komora Kongresu ovládaná zástupci Demokratické strany prezidenta Joea Bidena uvedla, že získala dostatečný počet hlasů pro finální hlasování, píší zahraniční agentury. Schválení napjatě očekává Kyjev, prostředky potřebuje na další obranu před dva roky trvající ruskou agresí.

Vedení stočlenného Senátu dnes oznámilo, že pro balík získalo 67 hlasů. Přesný termín hlasování komora neoznámila, podle agentury AFP by to mohlo být už na začátku příštího týdne.

Balík pomoci nemá podporu bývalého prezidenta Donalda Trumpa ani jeho stoupenců. Přesto ho podle agentury AP slíbilo podpořit 18 republikánských senátorů. V dolní komoře Kongresu, ve Sněmovně reprezentantů, kde mají většinu Trumpovi republikáni, se však dá očekávat silný odpor.

Návrh zákona o bezpečnostní pomoci spojencům zahrnuje 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu Kč) pro Ukrajinu, která bojuje proti ruským invazním silám, 14 miliard dolarů pro Izrael ve válce proti palestinskému hnutí Hamás, a také 4,83 miliardy dolarů na podporu partnerů v oblasti Indického oceánu a přilehlých částí Tichého oceánu na odvrácení agrese ze strany Číny. Oblast se označuje také jako Indo-Pacifik a zahrnuje i Tchaj-wan.

Zatímco od zahájení ruské invaze v únoru 2022 schválili zákonodárci pro Ukrajinu více než 110 miliard dolarů, od loňského ledna, kdy republikáni převzali kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, Kongres žádnou větší pomoc Kyjevu neschválil.

Zdroje: