Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Šel na komunisty s výbušninou. Teď zuří: Nechte Mašíny na pokoji

Šel na komunisty s výbušninou. Teď zuří: Nechte Mašíny na pokoji
zdroj: Mediafax

Hodně zklamán tím, co proběhlo v českých médiích po smrti Ctirada Mašína, je neúprosný protikomunistický bojovník Vladimír Hučín. Místo toho, aby dostali slovo ti, kteří si v předchozím režimu vytrpěli své, byli slyšet hlavně odpůrci bratří Mašínů.

Podle bývalého disidenta je na vině chybějící osvěta, ale i veřejnoprávní Česká televize, která zaujímá protimašínovský postoj.

Ve dvou týdnech následujících po smrti Ctirada Mašína se v české společnosti znovu rozvířila diskuse o činnosti skupiny bratří Mašínů a útěku jejích členů z Československa na podzim roku 1953. Ve sdělovacích prostředcích ale převažovaly hlasy odsuzující počínání Mašínů, hodně místa v médiích dostal i syn zastřeleného pokladníka Rošického, který o Mašínech nemluvil jinak než jako o gaunerech, kteří mu zavraždili tátu.

„Měl se dát mnohem větší prostor lidem, kteří si v komunismu vytrpěli své. Mašínové jsou takovým lakmusovým papírkem, který o lidech hodně vypovídá. Třeba ti, co chodili do prvomájových průvodů, Mašíny moc nemusí," říká naštvaně pro ParlamentníListy.cz Vladimír Hučín, který se v době normalizace pokoušel podobně jako Mašínové o odboj, jenž se blížil odboji ozbrojenému.

Česká televize zaujala protimašínovský postoj

Právě proto se před pěti lety na Hučínovu adresu pochvalně vyjádřil dnes už nežijící Milan Paumer, jeden ze členů skupiny bratří Mašínů. Podle něj byl Hučín opravdu tvrdý bojovník proti komunistické diktatuře a v sedmdesátých letech vyvíjel v Československu odbojovou činnost inspirovanou právě jejich skupinou.

Celý článek na ParlamentniListy.cz