Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Šéfsenior: Důchodci se bojí budoucnosti. Vyjdou do ulic

Šéfsenior: Důchodci se bojí budoucnosti. Vyjdou do ulic
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Podle Zdeňka Pernese, předsedy Rady seniorů, je třeba navrhované vládní reformy, včetně té důchodové, připomínkovat a vytvářet tlak na to, aby nemohly projít v podobě, jak jsou navrhované.

Popřel také to, že by připravovaná penzijní reforma neměla vliv i na současné seniory. Ti totiž žijí ve velkých obavách z toho, co bude, až se navýší DPH a přestane platit regulované nájemné dohromady se změnami ve zdravotnictví. Postiženy budou desetitisíce starších lidí, varuje Pernes.

Jak sdělil předseda rady seniorů ParlamentnímListům.cz, politici svými reformním návrhy proti sobě radikálně staví generace a zhoršují mezigenerační soužití. "A to vnímá samozřejmě řada starších lidí, co celý život pracovala, velmi citlivě. Obávají se, co je bude čekat, navíc se mnozí skutečně setkávají s různými typy slovních útoků od příslušníků jiné generace," popsal současné nálady mezi lidmi v důchodovém věku Pernes.

Podle něj totiž je základní chybou to, že se obecně tvrdí fakt, že současní důchodci důchodovou reformou postiženi nebudou. "Budou, o tom přece není pochyb, i když jinak, než dnešní mladí. Hlavně čekají krušné chvíle ty důchodce, kteří mají důchod nižší než 7 tisíc korun měsíčně. A pozor - těch není jen několik. Podle mých informací jich u nás žije kolem 45 tisíc, a to už je jedno poměrně velké okresní město. Přitom právě těmto seniorům slíbená plošná valorizace důchodů nebude moci jejich zvýšené náklady pokrýt. Jak tedy mají pohlížet na budoucnost?" ptá se Zdeněk Pernes.

Valorizace nepomůže - jinak je na tom důchodce na vsi a jinak ve velkém městě

I proto se senioři, pokud mohou, zapojují aktivně do odborářských protestů a snaží se navrhované změny vlády zastavit. "Rada seniorů se snaží vyjednávat s vládou, které předkládá své podmínky, ale v poslední době je to problematické, vyjednat naše požadavky se nedaří. Přitom dlouhodobě apelujeme na to, že valorizace penzí prostě nebude dostačující, poněvadž nezohledňuje rozdílné podmínky důchodců. Jinak je na tom ale přece senior z malého města, jinak senior ze vsi a zcela jinak starý člověk v Praze - kde jsou nejvyšší nájmy, ale chybí jakákoli náhradní alternativa pro staré lidi, kteří na ně nemají. A nikdo ji - ačkoli na to upozorňujeme dlouho - nemá zřejmě snahu řešit," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Pernes.

Jen lehce se přitom dá spočítat to, že zatímco na vesnici, či malém městě má osaměle žijící senior přece jen "jakous takous" šanci bydlet a přežít ze sedmitisícového důchodu, v Praze to je prakticky nemožné.

Celý článek na ParlmentniListy.cz