Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Šéfové odborů sní o obrovské stávce. Pracující se bojí

Šéfové odborů sní o obrovské stávce. Pracující se bojí
zdroj: Mediafax

Podle šéfa Asociace samostatných odborů Bohumila Dufka lidé v Česku dosud nejsou připraveni na to, aby vyšli do ulici či byli schopni se zapojit masívně do generální stávky. "Je třeba je však přesvědčit o tom, aby změnili své postoje, protože situace je velmi vážná.

Uděláme tedy v nejbližší době proto maximum," řekl ParlamentnímListům.cz Dufek. A jeho kolega z ČMKOS Václav Pícl dodává: "Ano, je třeba mít maximální podporu veřejnosti."

Oba oslovení odborářští šéfové tak o generální stávce hovoří již otevřeně, připouštějí však několikatýdenní časový horizont. A to i přesto, že ještě v minulém týdnu dokonce i Bohumil Dufek řekl v Českém rozhlasu, že generální stávku zatím z plánovaných protestních kroků vylučuje.

"Situace se mění každým dnem. Jelikož se však vláda nehodlá s námi domluvit a předkládá celou řadu změn bez toho, aby je vůbec s kýmkoli s opozice či odborů projednávala, což bude mít obrovské dopady na většinu českého obyvatelstva, je zřejmé, že generální stávka být za těchto okolností, musí. Jsem si však moc dobře vědomý toho, že Češi v tuto chvíli na ni nejsou připraveni, nejsou schopni vyjít hromadně do ulic a vyjádřit svůj nesouhlas. Proto musíme nejprve začít pracovat na tom, aby se to změnilo, a já říkám, že pro to uděláme maximum," uvedl pro ParlamentníListy.cz Dufek.

Celý článek na ParlamentniListy.cz