Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Schwarzenberg přijde o majetek v Rakousku a Německu. Oškube ho sestřenka

Schwarzenberg přijde o majetek v Rakousku a Německu. Oškube ho sestřenka
zdroj: Mediafax

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg je v ohrožení, že přijde o rozsáhlý rodový majetek v Rakousku a Německu. Jeho nevlastní sestra Elisabeth Pezoldová ho totiž viní, že nenaplnil poslední vůli jejich otce a nebojoval o majetek v Česku. On sám to vnímá jako výčitku za to, že se nehnal do "stejných průserů u českých soudů jako jeho milá sestřenice".

K závěru se blíží hořký spor v rodině Schwarzenbergů. Už na jaře má vídeňský soud rozhodnout, zda je oprávněná žaloba Elisabeth Pezoldové, že Karel Schwarzenberg nenaplnil poslední vůli knížete Heinricha a jako hlava rodu se nestaral o restituce obrovského majetku v Česku. Tím by měl přijít o obrovský majetek v Rakousku a Německu. V klíčové pasáži závěti ho totiž zůstavitel nabádá, aby usiloval o restituci českých držav, jakmile to bude možné.

Karel Schwarzenberg si je ale jist, že dědictví po svém adoptivním otci uhájí. A skutečnosti, které mu Pezoldová vyčítá, naprosto odmítá. „Výčitka v podstatě je, že jsem se nehnal do stejných průserů u českých soudů jako moje milá sestřenice,“ poukázal český ministr zahraničí pro časopis Týden na tažení své adoptivní sestry za navrácení majetku hlubocké větve rodu.