Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Schwarzenberg o stavbě nových koncentráků, předposranosti a ubližování Nagyové

Schwarzenberg o stavbě nových koncentráků, předposranosti a ubližování Nagyové
Karel Schwarzenberg | zdroj: isifa/MAFRA/Ladislav Němec

Lidové noviny pořádají sérii předvolebních debat s lídry politických stran. Tentokrát u kulatého stolu v redakci usedl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Hovořil například o tom, co charakterizuje současnou společensko-politickou situaci, i o nových subjektech na politické scéně.

Vývoj odstartovaný razií na Úřadu vlády a ustavením Rusnokovy vlády bez důvěry charakterizuje jako kombinaci dvou jevů. Tím prvním je, že si policie a státní zástupci přehnaně kompenzují svou dlouholetou nečinnost. "Vodit paní, tehdy ještě Nagyovou, v okovech? Ona není Kajínek, s odpuštěním," řekl exministr.

Tento první jev prý ale vykvasí. Horší údajně je, že si lidé přestávají vážit svobody. "Očividně nás demokracie a podobné věci po dvaceti letech omrzely," podotýká.

Naše předposranost

Během debaty přirovnal bývalý šéf české diplomacie dnešní poměry k době předúnorové nebo nástupu normalizace. Karel Schwarzenberg ale nesrovnává absolutně, uvědomuje si i rozdíly - členství v NATO a EU, "plány pro výstavbu v Jáchymově jsem také ještě neviděl", ale jde prý o vzorce lidského chování. "Ano, největší obavy mám z našeho vlastního chování, z té předposranosti," řekl Schwarzenberg. Řadí sem i zvěsti z České televize, že se zpravodajství upravovala ve prospěch Hradu.

Schwarzenberg se zamyslel i nad případnými koaličními partnery. Zatímco ČSSD v případě, že podlehne pokynům z Hradu, vylučuje, v potaz musí brát nová politická uskupení, jakými jsou Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury nebo hnutí ANO Andreje Babiše.

Rozdíl mezi ANO a Věcmi veřejnými vidí především v částce, kterou je jejich lídr schopen uvolnit pro volební účely. "Vítek Bárta měl méně peněz. Pan Babiš do toho strká ohromné prachy," říká politik. Pro voliče, kteří se kloní k hnutí ANO, má varování. "Já nikomu v ničem nemůžu bránit, lidi jsou svobodní. Ale když takto budou hlasovat, tak ať se potom nediví výsledkům," podotkl Schwarzenberg.

Jediný, kdo ještě neleží

Druhý muž TOP 09 Miroslav Kalousek označil Schwarzenberga za jediného skutečného lídra na pravici, exministr se tomuto označení nebrání. "To říká Kalousek. Dobrá, poněvadž jak známo, ODS, která si to vždycky nárokovala, je v plném rozkladu. Nemá ani řádně zvoleného předsedu, takže to na mě spadlo. Ale je to tak, v tom má Kalousek pravdu, nevidím nikoho jiného. Jenom to na mě prostě spadlo, protože vypadli všichni ostatní. Jsem tam jediný, který na tom válečném poli ještě stojí a už neleží," zamyslel se Schwarzenberg.

Zdroje: