Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

S Tecomatem mohou být chytré budovy i dopravní tabule

S Tecomatem mohou být chytré budovy i dopravní tabule
zdroj: tisková zpráva

To, že dnes označujeme běžný telefon za „chytrý“, už nepovažujeme za nic zvláštního. Jak je to ale s jinými věcmi či zařízeními? Česká firma Teco z Kolína má na to odpověď. Z pětihvězdičkového hotelu Divan Erbil v Iráku udělala chytrý hotel, z běžných dopravních tabulí pro řidiče v Praze interaktivní informační panely.

„Vyvíjíme a vyrábíme univerzální řídicí systémy nejenom pro stroje, procesy, budovy a dopravu. Od začátku se držíme konceptu programovatelných automatů známých ve světě jako PLC. Vyrábíme a dodáváme je pod vlastní registrovanou značkou Tecomat. V současné době je na vrcholu zájmu a výkonnosti systém Tecomat Foxtrot,“ uvedl Jaromír Klaban, obchodní ředitel společnosti Teco.

Řídicí systémy Tecomat mohou hrát všechny zásadní role, například u chytrých domů a budov. Řídí energetiku, tj. teplo, chlad a ventilaci v každém prostoru, najdete je uvnitř tepelných čerpadel, řídí kompletní elektroinstalaci, přístupový systém a zabezpečení, stejně jako venkovní instalace, tj. zavlažování, hlavní brány, veřejné osvětlení, kamerový systém či nabíječky pro elektromobily.

Chytré může být cokoli

Na jedné straně systémy společnosti Teco řídí zařízení ve velkých výrobních komplexech, jakými jsou automobilky, sklárny, pivovary, masokombináty či rafinerie, na straně druhé třeba čističky odpadních vod i v malých obcích. O Foxtrotu ale vědí i soukromí investoři, kteří hledají systémy pro své chytré domy a budovy.

Systém Tecomat Foxtrot je malý, výkonný a všeobecně dostupný natolik, že jej dnes mají i tisíce lidí doma vestavěný v tepelném čerpadle, aniž by o tom věděli.

Chytrá řešení v podání společnosti Teco nejsou prázdnou frází ani reklamním sloganem. „Tecomaty se osvědčily všude tam, kde se hledalo dlouhodobé efektivní řešení a kde se řešil skutečný problém. Nikoliv tam, kde byla snaha nasadit nové technologie jen proto, že je právě „in“ používat vše, co má v prospektu přívlastek smart,“ poznamenal Jaromír Klaban.

Např. v Praze je systém Foxtrot nasazen do většiny interaktivních informačních tabulí pro řidiče na hlavních tazích. Zajišťuje bezdrátovou komunikaci značky s dopravní centrálou a sestavuje na místě výslednou informaci. Včetně té grafické se zátěžovou mapou vybraného dopravního uzlu.

„Zajímavý je i projekt barrandovské tramvajové tratě, kde byly Tecomaty nasazeny kromě trakčních napájecích stanic také na řízení a monitoring všech technologií na zastávkách, a to v době, kdy pojem Smart City, chytrá zastávka nebo chytrá lavička snad ještě ani neexistoval,“ uzavřel Jaromír Klaban.

Firma Teco v roce 2017 postavila nové sídlo – výrobně administrativní objekt v průmyslové zóně v Kolíně. Využila finančních služeb Komerční banky při financování vlastní stavby. Při financování nových výrobních technologií asistovala Komerční banka u zprostředkování dotace z Evropské unie.

Zdroje:
Inzerce