Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Rusové se chlubí, jak jejich rakety ničily americké stealth bombardéry

Rusové se chlubí, jak jejich rakety ničily americké stealth bombardéry
Americký stealth bombardér B-2 Spirit | zdroj: Profimedia

VIDEO UVNITŘ. Pentagon vyslal na britskou základnu Fairford dva neviditelné bombardéry B-2 Spirit, informuje The Washington Times s tím, že jde o pozdrav Putinovi. Stroje odtud doletí do Ruska za zhruba tři hodiny. Rusové na to konto zavzpomínali, jak stealth bombardéry sestřelovaly v Jugoslávii jejich protiletadlové systémy.  

Američané sice oficiálně nespojují dislokaci letounů B-2 do Evropy s ukrajinskou krizí, je ovšem nasnadě, že je to vzkaz pro ruského prezidenta Vladimira Putina.

Stealth bombardéry B-2 jsou nejdražšími letouny Spojených států. Na evropském území budou dislokovány vůbec poprvé. Během bombardování Jugoslávie startovaly z Missouri a absolvovaly 30hodinové přelety.

Rusové se oficiálně k B-2 v Británii nijak nevyjádřili, ruský vládní list Rossijskaja gazeta ale "zcela náhodou" vydal text analyzující stealth technologii amerických letounů. Prý nic moc, když neviditelné stroje dokážou zachytit ruské radary.

Rossijskaja gazeta mimo jiné uvedla, že v roce 1999 během války v Jugoslávii sestřelil stařičký ruský protiletadlový komplex R-125 Pečora neviditelný letoun F-117 Nighthawk. Citovala srbského velitele Dragana Matiče, který kromě toho prohlásil, že se srbské armádě podařilo zasáhnout dokonce F-16 a B-2, byť tyto letouny i přes poškození zvládly cestu zpět na základnu.

zdroj: YouTube

Zdroje:
The Washington Times, Rossijskaja gazeta