Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Rozhovor s Evou Samkovou o dětství, úspěších i budoucnosti

Rozhovor s Evou Samkovou o dětství, úspěších i budoucnosti
Eva Samková olympijská vítězka a studentka Vysoké školy ekonomie a managementu | zdroj: tisková zpráva

Eva Samková, vítězka Zimních olympijských her v Soči ve snowboardcrossu, se podělila se spolužáky z Vysoké školy ekonomie a managementu (VŠEM) a veřejností o svůj životní příběh i dojmy ze Zimních olympijských her.

Jak jste se dostala ke snowboardcrossu ?

Na snowboardu jsem začala jezdit v šesti letech a závodit jsem začala někdy ve třinácti. Od třinácti do patnácti jsem dělala Freestyle snowboarding a po zlomenině nohy a ruky jsem začala mít trochu strach, ale s tím mi pomohl Marek Jelínek, se kterým jsem se seznámila přes mou kamarádku Terku Kopeckou, která byla jejich fyzioterapeutka. A od té doby jezdím s nimi, kdy jsme začínali evropskými poháry a pak v roce 2010 přišel první světový pohár.

Jste zlatou vítězkou ZOH v Soči v této disciplíně, jaké jsou Vaše dojmy z její organizace, máte i nějaké vtipné zážitky?

Většinu to asi překvapí, ale bylo to vážně super. Velice dobře fungovala jak mezinárodní organizace, organizace ze strany Ruska i Českého olympijského výboru v čele s Martinem Doktorem. Takové ty „dvouzáchody“, které kolovaly internetem, jsme zrovna my neměli, ty byly v biatlonové vesnici, ale zato jsme měli na chodbách topení u stropu. (se smíchem)

Prý jste se v Českém domě dokonce potkala s  rektorem VŠEM, prof. Ing. Milanem Žákem, CSc.

V Českém domě byla plzeňská restaurace, kde jsme se  potkali a přestože jsem to vůbec nečekala, bylo to velice milé setkání. Už bylo po závodě a já jsem měla za úkol narážet sud a čepovat pivo, což mi moc nešlo. (se smíchem)

Co plánujete do budoucna, jaké jsou Vaše další cíle?

Zatím jsem nevyhrála mistrovství světa seniorů, které je příští rok, tedy v lednu 2015, ale jinak nic přehnaně neplánuji. Budu jezdit, dokud mě to bude bavit a až mě to bavit přestane, tak si snad najdu něco jiného, doufám. (se smíchem)

Co by mohlo způsobit, že by Vás to přestalo bavit?

To nevím, ale plánuji jezdit tak do třiceti, pak mi to už přijde trochu dětinský. Budu ráda, když si najdu nějakou další věc, která mě bude bavit. Nechci skončit tak, že musím jezdit, protože nemám, co jiného dělat.

Na to se připravujete již teď, studiem na Vysoké škole ekonomie a managementu. Jsou i jiné důvody Vašeho studia?

Určitě to s tím souvisí. Studuji obor média a současně se v médiích pohybuji. Doufám, že vše zvládnu zkombinovat, protože bych se ráda věnovala nadále i sportu.

Jak se Vám daří propojit tyto dvě velké role, role vrcholové sportovkyně a studentky vysoké školy?

Určitě kdybych se snažila, tak to půjde skloubit líp. Na začátku studia jsem chodila pravidelně na všechny přednášky, protože jsem toho neměla tolik na práci. Ale kvůli přípravě na olympiádu, jsme se s trenérem domluvili, že ve škole trochu uberu. Ale výhodou této školy je právě to, že si nemusíte odsedět všechny přednášky, ale můžete ji studovat i na dálku, díky videolearningu a dalším on-line aplikacím. Teď mám zase 4 roky větší volno, takže se do studia opět pořádně pustím.

Nejste jediná sportovkyně, která na VŠEM studuje, proč jste si Vy vybrala VŠEM a jací jsou Vaši spolužáci?

Je to jediná škola, která studentům nabízí olympijské stipendium a také sportovní stipendium a současně zde můžu studovat obor, který mě zajímá. Je tu kladen důraz na individualizaci studia a na samostatnost, takže i když volného času příliš nemám, mohu studovat vysokou školu. Nejsem ve stejném ročníku s žádným jiným sportovcem, ale jinak na VŠEM studuje Tomáš Verner, Vavřinec Hradílek, Kristýna Kolocová, Martin Koukal a řada dalších.

Je v zahraničí standardní nebo časté, že by vrcholoví sportovci studovali?

Myslím, že je to méně časté než v Čechách, kde většina vrcholových sportovců studuje a myslí na budoucnost. Mluvila jsem se sportovci z různých zemí a myslím, že oni mají jen sport a zřejmě je to uživí nadosmrti. Myslím si, že to tak mají nastavené.

Jaký je Váš studentský život, máte při všem vytížení čas užívat si svého mládí?

Tak já myslím, že si ho docela užívám (smích) nebo si určitě nestěžuju.

Vysoká škola ekonomie a managementu (www.vsem.cz) se stala součástí českého vysokého školství na základě státního souhlasu uděleného Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR v říjnu roku 2001. Svým studentům nabízí bakalářské (Bc.) a magisterské (Ing./MBA) studijní programy vestudijních oborech Podniková ekonomika, Komunikace a lidské zdroje, Marketing, Management firem. VŠEM dále poskytuje programy celoživotního vzdělávání, i specializované profesní kurzy, MOOC a profesní vzdělávání. Kromě české akreditace MŠMTVŠEM získala navíc akreditaci Accreditation Council for Business Schools and Programs (ACBSP).