Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Ropa dál zdražuje, cena Brentu poprvé od října překročila 89 dolarů za barel

Ropa dál zdražuje, cena Brentu poprvé od října překročila 89 dolarů za barel
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Ceny ropy dnes pokračují v růstu, severomořská ropa Brent tak poprvé od října překročila 89 dolarů za barel. Ke zdražování ropy přispívají obavy z narušení dodávek suroviny na trh v důsledku eskalace konfliktu na Blízkém východě a pokračujících ukrajinských útoků na energetickou infrastrukturu v Rusku.

Ropa Brent se dnes podle údajů agentury Bloomberg vyšplhala až na 89,08 dolaru za barel, později však o část zisků přišla. Krátce po 14:00 SELČ vykazovala nárůst o zhruba 1,3 procenta a pohybovala se v blízkosti 88,5 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala zhruba 1,4 procenta a nacházela se mírně pod 85 dolary za barel.

Terčem ukrajinského dronového útoku se dnes stala ropná rafinerie v ruském městě Nižněkamsk. Podle agentury Reuters z analýzy snímků útoku vyplývá, že byla zasažena jednotka sloužící k primární rafinaci, která se na celkové produkční kapacitě závodu podílí zhruba polovinou.

Íránský prezident Ebráhím Raísí dnes označil pondělní letecký útok na íránský konzulát v syrské metropoli Damašku za porušení mezinárodního práva, jež nezůstane bez odezvy. Teherán už v pondělí připsal incident Izraeli, který jako obvykle akci nekomentoval.

Izrael nyní vede v Pásmu Gazy válku s palestinským hnutím Hamás podporovaným Íránem. Analytik Tamas Varga ze společnosti PVM uvedl, že přímé zapojení Íránu by mohlo vyvolat "konflikt v celém regionu s možným dopadem na dodávky ropy".

Obchodníci rovněž čekají na středeční zasedání skupiny OPEC+, kterou tvoří Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem. Předpokládá se, že skupina zachová do konce června v platnosti dobrovolné omezeni produkce o 2,2 milionu barelů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent červen 88,52 87,42
New York - NYMEX WTI květen 84,87 83,71
Zdroje: