Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Rok 2012 přinesl rekordní počet stíhaných politiků. Podle Zbořila jsme na nové cestě

Rok 2012 přinesl rekordní počet stíhaných politiků. Podle Zbořila jsme na nové cestě
zdroj: Mediafax

Z dosud nedotknutelných se stali stíhaní, vyšetřovaní, obvinění i odsouzení. Politici, dosud chránění nejen imunitou, ale i vlivem a mocí, přestali být hájeni. Vláda, která se nazvala protikorupční, nemohla bránit policii a státním zástupcům, aby se podívali na zoubek i politikům. A výsledek? Za loňský rok bylo obviněno rekordní množství politiků a vyměněn rekordní počet ministrů.

Zloděj křičel: Chyťte zloděje

Veřejnost nejvíce šokoval případ dnes už bývalého středočeského hejtmana a poslance za ČSSD Davida Ratha, kterého policisté zadrželi se sedmi miliony korun v krabici od vína. Politik, který ve sněmovně osočoval kdekoho z korupce, byl sám obviněn za to, že vzal sedmimilionový úplatek za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Během několika měsíců, které strávil ve vazbě, mu přibyla další obvinění – za přijetí úplatků v souvislosti se soutěžemi na nákup vybavení středočeských zdravotnických zařízení.

Středočeský státní zástupce Petr Jirát, známý svým ostrým tažením proti korupčníkům, chce Rathovi prokázat korupci u šesti veřejných zakázek pro Středočeský kraj.

Kalousek bojoval za exministryni obrany jako lev

Velkou pozornost přilákalo také přetahování kolem vydání tehdejší místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za TOP 09 a exministryně obrany Vlasty Parkanové. Její stranický kolega, ministr financí Miroslav Kalousek za ni bojoval jako lev, ale vydání k policejnímu stíhání nezabránil. Policie Parkanovou podezřívá ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku, když si při nákupu letounů za téměř čtyři miliardy korun jako ministryně obrany nevyžádala znalecký posudek na cenu. Státu tak měla podle policie vzniknout škoda 658 miliónů korun.

Zdroje: