Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Rath: Ne VV, ale VB - vlastněno Bártou. Sobotka mluví o stoce

Rath: Ne VV, ale VB - vlastněno Bártou. Sobotka mluví o stoce
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

ČSSD bude požadovat kromě odstoupení ministra obrany Alexandra Vondry i rezignaci ministra dopravy Víta Bárty. Podle předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky Věci veřejné připomínají stoku. Podle hejtmana Michala Haška jsme svědky "on-line rozpadu" vládní strany.

Pouhé Škárkovo vyloučení ze strany podle Sobotky nic neřeší. Středočeský hejtman a poslanec David Rath mluví ne o Věcích veřejných (VV), ale VB - Vlastněno Bártou.

Obrovský skandál, kdy Vít Bárta údajně vyplácel v obálkách odvolaného místopředsedsedu strany Jaroslava Škárku, nemůže podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky zůstat nepotrestán.

"Je potřeba, aby se vrátila politická kultura. Proto chci požádat pana premiéra, aby odvolal ministra Bártu. Člen vlády, který uplácel poslance obálkami, nemá ve vládě co dělat. Věci veřejné připomínají stoku," sdělil Bohuslav Sobotka, podle jehož názoru by v každé demokratické zemi už Bárta musel odstoupit.

On-line rozpad jedné strany

"Jsme on-line svědky rozpadu jedné z koaličních stran a vážné krize celé vládní koalice. Je nemožné, aby se vláda práva a boje s korupcí fakticky opírala o korupční praktiky a porušování daňových zákonů. To je nepřijatelné pro politickou kulturu země a zejména to znamená ztrátu legitimity Nečasovy vlády. Po skandálech na Státním fondu životního prostředí a kauze Promopro je nynější horor v podání Věcí veřejných posledním políčkem do tváře české veřejnosti od českých politiků," prohlásil pro ParlamentníListy.cz  první místopředseda strany Michal Hašek.

Nejsou to Věci veřejné, ale Vlastněno Bártou

"Premiér Nečas by si měl přiznat, že jeho projekt krachuje a požádat parlament o nové vyjádření důvěry a v zájmu země a její kreditibility pro občany i zahraniční partnery rezignovat.  Klišé o nutnosti reforem už neobstojí, vláda k nim musí mít nezpochybnitelný mandát a elementární důvěru občanů. O obojí Nečasův tým v posledních dnech a hodinách nade vší pochybnost přišel," řekl Hašek.

Známý vtipálek David Rath má poněkud svérázný názor. „Nejedná se o VV, ale o VB. Strana Věci veřejné neexistuje, je to od začátku strana Vlastněno Bártou. A jako každý zaměstnavatel své zaměstnace platí, včetně Škárky. Co je na tom divného," řekl ParlamentímListům.cz se smíchem Rath, který označuje Bártu jako Ferdu Mravence. Pro Bártu je zase Rath bigamista a středočeský gubernátor.