Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Radikální odbory vedou zemi do záhuby, varoval sociolog

Radikální odbory vedou zemi do záhuby, varoval sociolog
zdroj: Mediafax

Zpolitizované české odborové organizace neustále protestující, vyhrožující a chystající generální stávku jsou všechno jen ne spásou pro zemi. Naopak, ženou ji do velkých problémů. Alespoň to si myslí sociolog Ivan Fišera.

"Je možné vyjít do ulic, demonstrovat, stávkovat a demolovat nejen ulice, ale i image země, jež je jedním z hlavních faktorů důvěryhodnosti jak pro znepokojené věřitele, tak pro mezinárodní investory," nastínil sociolog ve svém komentáři pro MF Dnes jednu z cest, jakými se české odbory mohou do budoucna vydat.

"To je cesta radikálních odborů, které tak podsekávají svým zemím nejen možnost ekonomické záchrany, ale i obnovy ekonomických a sociálních perspektiv těch, jež vedou do ulic," konstatuje. "Lze však očekávat, že i lidé hodně horkokrevní nakonec poznají, že tato přímočará cesta je slepá."

Sedněte si ke stolům, vyhrňte rukávy a jednejte

"Ta druhá cesta v prvé řadě vyžaduje promyšlený a vysoce praktický program zvýšení konkurenceschopnosti lidského potenciálu," myslí si Fišera. "Tvrdým úsporám a celonárodnímu utahování opasků se vyhnout nelze. To se děje a dít se musí."

Úspory musí akcentovat přesvědčivou míru sociální citlivosti a nezbytné solidarity, ovšem vyjednávání její míry je velmi náročné a vyžaduje "klidné a rozumné hlavy v čele všech důležitých sociálních partnerů společnosti".

Celý článek na ParlamentniListy.cz