Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Prvních pět nových vrtulníků pro armádu je ve výrobě, informovalo ministerstvo

Prvních pět nových vrtulníků pro armádu je ve výrobě, informovalo ministerstvo
Souběžně s výrobou vrtulníků se budou na nové stroje připravovat piloti a technici z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, odkud mají vrtulníky operovat (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Prvních pět vrtulníků pro českou armádu od americké firmy Bell je ve výrobě. Jde o tři bojové vrtulníky AH-1Z Viper a dva víceúčelové UH-1Y Venom ze série H-1. Informovalo o tom dnes české ministerstvo obrany.

Firma Bell má pro českou armádu do konce příštího roku vyrobit celkem 12 vrtulníků: osm strojů Venom a čtyři bitevníky Viper. Továrnu firmy Bell v texaském Amarillu navštívil tento týden náčelník Generálního štábu Armády ČR Aleš Opata se zástupci ministerstva obrany.

Opata se ve výrobní hale Bell Textron setkal s ředitelem vojenského programu výroby společnosti Bell Vincem Tobinem a ředitelem projektu vrtulníků systému H-1 Mikem Deslattem.

„Výběr vrtulníků systému H1 byl správný krok v modernizaci našeho letectva a spolupráce se společností Bell je rozhodně dobrá volba. Těším se na společný výcvik našich vojáku s piloty a techniky námořní pěchoty,“ cituje ministerstvo obrany v tiskové zprávě Opatu.

„Úzká spolupráce Spojených států amerických a České republiky je pro nás klíčová a nákup systému H1 je toho vhodným případem. Nekupujeme pouze vrtulníky, ale propojujeme i český a americký průmysl. Je to pevný vztah na příštích třicet, čtyřicet let,“ dodal náměstek ministryně obrany František Šulc.

Souběžně s výrobou vrtulníků se budou na nové stroje připravovat piloti a technici z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, odkud mají vrtulníky operovat.

Do USA se příští týden chystá i česká ministryně obrany Jana Černochová. Již dříve se vyjádřila, že chce vrtulníků z USA více. „Cílem pracovní cesty je i projednání možností spolupráce v oblasti nákupů techniky a modernizace a výzbroje české armády,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Zdroje: