Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

První měsíc vlády má za sebou. Takhle to politici spočetli Zemanovi

První měsíc vlády má za sebou. Takhle to politici spočetli Zemanovi
Miloš Zeman ve funkci prezidenta | zdroj: Mediafax

V pondělí, tedy 8. dubna, uplynul jeden měsíc od doby, kdy proběhla inaugurace Miloše Zemana do funkce prezidenta republiky. Zeptali jsme se politiků, jak hodnotí jeho první měsíc na Hradě.

Zeman doposud stihl, kromě inaugurace samotné, například oficiální návštěvu Slovenska, vyvěšení vlajky EU na Pražském Hradě spojené s přijetím předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa, přijetí ministra průmyslu Martina Kuby, ministra spravedlnosti Pavla Blažka a ministra financí Miroslava Kalouska, návštěvu Ústavního soudu, Senátu a Vlády ČR, na Hradě přijal kupříkladu velvyslance Ruska Sergeje Kiseleva, šéfa ČMKOS Jaroslava Zavadila, zástupce Svazu průmyslu a dopravy ČR, předsedkyni Rady federace Federálního shromáždění Ruské federace Valentinu Ivanovnu Matvijenkovou či krajské hejtmany.

Za jedna!

Politici míní, že měsíc je příliš krátká doba pro hodnocení, ale Zeman je zatím ničím příliš nepřekvapil. „Pokud bych to měl vyjádřit školní známkou, tedy za jedna,“ usmíval se první místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek.  

„Myslím, že působení pana prezidenta se dá charakterizovat jedním slovem: nepřekvapil. Nepřekvapil ani svoje příznivce, ani odpůrce, ba ani konkurenty. A to je dobře. Vydrží-li mu to, budu spokojen,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bureš.

Podle místopředsedy TOP 09 Pavola Lukšy je měsíc na hodnocení krátké období. „Slovy klasika: ´nepřekvapil, ani nezarmoutil´. Již po měsíci se však ukazuje, že s plněním slibů je to u pana prezidenta jinak, než sliboval. Voličům slíbil, že bude nadstranický prezident. Tento slib již několikrát porušil. Nicméně každý začátek bývá těžký a to platí i v případě Miloše Zemana,“ dodal Lukša.

První místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová uvedla, že hodnotit zatím nelze. „Pokud nechceme hodnotit jeho rádoby vtipné urážky novinářů, některých politiků či handrkování se o posty velvyslanců. Uvidíme, jak pan prezident, který se obklopil členy své strany, obstojí za rok. Teprve potom se dá hodnotit, zdali je dobrou volbou pro naši republiku,“ dodala poslankyně.  

Zdroje: