Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Propukla šikana poslanců. Gazdík a Benda jsou šokovaní z akce proti restitucím

Propukla šikana poslanců. Gazdík a Benda jsou šokovaní z akce proti restitucím
zdroj: Mediafax

V Senátu museli kvůli tomu zasáhnout „ajťáci“, ve sněmovně si "to" pak jednoduše označili jako spam. O čem je řeč? O e-mailové kampani proti církevním restitucím, která byla spuštěna na stránkách Hnutí za přímou demokracii.

Díky ní politici v těchto dnech dostávají stovky a tisíce mailů, která blokuje i síť obou komor Parlamentu. Sami politici ale aktvitu označují jako hloupou a směšnou.

Prostřednictvím webového formuláře Hnutí za přímou demokracii mohou lidé (HZPD) zaslat poslancům a senátorům dopis, ve kterém je vyzývají, aby současnou podobu zákona na podzim nepodpořili a aby vyvolali k církevním restitucím celostátní referendum. Šanci poslat takový mail má prakticky každý člověk, který na webové stránce  hnutí do připraveného formuláře pod výzvou napíše své jméno, e-mailovou adresu a obec. HZPD už tuto výzvu poslancům a senátorům ze svého adresáře samo rozešle. Text e-mailu zůstává vždy stejný, jen se mění podpis odesílatele.

„Oni na to ti poslanci nejsou zvyklí, ale na Západě je to běžné. My jsme si tu inspiraci k tomu vzali z mezinárodní organizace, která dělá takové kampaně třeba vůči Evropskému parlamentu, ale mají k tomu samozřejmě miliony účastníků. Je to normální demokratická záležitost, že občané píší politikům,“ vysvětlil k tomu pro ParlamentníListy.cz mluvčí HZPD Milan Valach.