Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

'Připomeňte dneska Gagarina a řeknou o vás, že jste ruský agent'

'Připomeňte dneska Gagarina a řeknou o vás, že jste ruský agent'
Bývalý námořník a plzeňský galerista Jožka Osoba | zdroj: Profimedia

"Starý mořský vlk", bývalý námořník Jožka Osoba, který se nyní věnuje vlastní malé galerii U andělíčka nedaleko plzeňského náměstí Republiky v Plzni, jede do Moskvy uctít památku padlých. Ostatně jeho nejbližší příbuzní bojovali v řadách Rudé armády. Opět podle něj přepisujeme nedávné dějiny a zapomínáme historické souvislosti. A také je pro uznání a odsouzení genocidy Arménů tak, jak to učinili třeba Slováci. 

Co říkáte účasti našeho prezidenta na oslavách osvobození v Moskvě?

Prezident tam jede a pokloní se lidem, kteří  zahynuli ve válce, je to přece hlava státu. Co mají pořád ti, jež říkají, aby se do Moskvy nejezdilo?  Teď jaká je politika, to je něco jiného, ale to se musí od toho oddělit, musí se podívat, co bylo před sedmdesáti lety. Já letím do Moskvy, to je moje soukromá cesta! Prezident tam chce jet, a jaký humbuk je kolem toho.

Tady se vůbec nedoporučuje, aby se tam jelo. Lidi pomalu za to budou perzekuovaní, vyhodí je z práce, nedostanou zakázky – to je normální? Na té přehlídce budou přece také veteráni, a to je téměř naposledy – podívejte se, kolik je jim let. To samé ti američtí a belgičtí veteráni. Nemělo by se zapomínat na ty, kteří leží pod pomníčky, ať bojovali pod rudou vlajkou nebo vlajkou s hvězdami. Jinak bychom tady nebyli ani my. Jestli někdo bojoval třeba pod tou vlajkou s osmačtyřiceti hvězdami, ne dvaapadesáti, jako je nyní, ale to už jsou rozdíly, které se dnes nevysvětlují.

To samé ti Američani. Když mi říkají – víš, kolik jich tady zahynulo, odpovídám, komu budeš vykládat, kolik tady v Plzni zahynulo Američanů? Zahynuli v Chebu, v Aši, na Domažlicku, ale tady? V Plzni se vzbouřili lidi – ale to prý není pravda, kdyby nepřijeli Američani… Tady se vzbouřili lidi jako v Praze a začalo se jim to vymykat, a proto si dojeli pro Američany a ti přijeli dřív. Začali se veselit a najednou jeden německý fanatik začal střílet a oni ho dostali.

To samé toho 25. dubna, kdy bombardovali Škodovku. Každý věděl, že za pár dní bude mír. A bombardovali to jenom kvůli tomu, že se tam vyráběly zbraně a aby nám mohli dodávat věci a uskutečnili si tu svůj obchod. To samé 14. února – bývalý ministr financí Kalousek by měl jít zpátky do školy, když začne vykládat, že se piloti spletli, že měli letět bombardovat Drážďany. Jak se spletli? Oni věděli, co bombardují. To odnesla nejen Škodovka, ale hlavně bývalá ČKD – Kolben a Daněk.

Hodně se diskutuje také o průjezdu motorkářů z Ruska do Berlína…

Motorkáři chodili v kožených bundách, byli za Sovětského svazu perzekuovaní, protože se za SSSR jim to tam nehodilo, protože žili v tom americkém duchu, snažili se dovážet si ty velké motorky. Ale oni i dnes mají názory stejné, ti se nezměnili. Němcová pořád mele svoje, že jsou to přátelé Putina… No prezident se s nimi rozloučil, ale přece to je to samé, kdyby tady jel někdo Dakar, na rozloučení přijde prezident a na Západě budou vykládat, že když nemáme teď Zemana rádi, protože je proti nám, tak ti, kteří odjíždějí na Dakar, jsou příznivci Zemana.

To je, jako když teď říkají, že jsou to příznivci Putina a že udělali kolem Oděsy spanilou jízdu. Kolik dnes veteránů dělá spanilou jízdu! Vždyť to jsou celé kluby a normálně jezdí spanilé jízdy. Vždyť i Havel jim kdysi podával ruce, když u nás obnovili tyhle spanilé jízdy. A já bych teď na jejich adresu mohl říkat – to jsou Havlovci. Tyhle lidi politika nezajímá, ti se chtějí projet, udělat si piknik.

Vždyť ti první, kteří přijeli do Plzně, byli v červnu staženi  do Ameriky a připraveni na Japonsko. Pak na Japonsko USA hodily dvě atomové bomby. A  poté tam vstoupili Američané, kteří tam zůstali celou dobu. To je to samé, jako jsou v Německu. My jsme Rusy vyhnali, zrušili jsme Varšavskou smlouvu a vstoupili jsme do NATO. Ale pozor, NATO vzniklo v roce 1949, a aby byla protiváha, tak v roce 1955 vznikla Varšavská smlouva, která měla vyrovnávat.

... už se u nás v souvislosti s osvobozením zase začínají bořit pomníky…

V Praze chtějí zlikvidovat památník Koněva. To je jako na příkladu svržené sochy Jana Švermy. Když sem přijel americký prezident Clinton, tak panu Havlovi říkám, kam jste dali sochu Švermy? Tehdy ležel někde v technických službách, nyní jej postavili na Olšanských hřbitovech. A musel nám vyčinit americký prezident, protože když byl student, tak byl v Praze ubytován v rodině Švermů. A sám Clinton řekl, že to byl slušný člověk a naši lidé si jej neváží. My jsme stát, kde se pořád bourají nějaké pomníky. Tak jestli se vám to nelíbí, dejte to někam do parku nebo tam dejte cedulku – tento člověk udělal tyto a tyto chyby. Ludvík Svoboda byl odstraněn…

S Koněvem mě to překvapilo. Ten přece přijel na bílém koni na Rudé náměstí, když tam v červnu v pětačtyřicátém kladli vlajky. Dějiny se přepisují! My bychom měli mít normální pohled na život. Musíme se dívat na to, že Sovětský svaz a Německo byly tenkrát spolu, podaly si ruce a společně si chtěly podmanit a rozdělit Evropu!

Stalin do poslední chvíle nevěřil tomu, že jej fašistické Německo přepadne.  Vždyť byly Jalta, Teherán, tam se čtyři velmoci dohodly, jak si rozdělit tu malou Evropu. Tam bylo domluveno, kam kdo přijde, kde budou Američané nebo Sověti. A nikdo se tomu nebránil. A my jsme měli dvě vlády – jednu v Londýně, jednu v Moskvě. Před skončením války se tady přece připravovaly ostrůvky, aby tu vznikly národní výbory. Byli to jak čeští vojáci z Anglie, tak ze Sovětského svazu.

U Milína na Příbramsku byly ty největší boje, kde zahynulo spoustu lidí a byly tři dny po válce. Tam padl můj bratr Václav Osoba, který byl v ukrajinském sboru, kde byla i moje sestra, která dělala regulovčíka. Její manžel byl zabit na Klárově v tom jediném tanku, který byl Němci střelený.

Také jsme jaksi pozapomněli na Gagarina…

Ano, 24. dubna – Gagarin – na toto výročí se zapomnělo, jako se jaksi opomnělo připomenout výročí letu Vladimíra Remka. Gagarin taky navštívil Plzeň, Škodovy závody, těsně před 1. májem. Vysvětlujte to lidem a pomalu vás osočí, že jste ruský agent.

Na Svátek práce máme tady v Plzni oslavy osvobození. Co na to říkáte?

My jsme tady na západě upozadili Svátek práce, 1. května, ale ten přece také vznikl v Americe. Je to škoda, protože 1. květen se slaví po celém světě. Jenom tady se odpírá, protože tu někteří politici tvrdí, že to komunisté zdevastovali. Ale to není pravda.

V Americe se na prvního scházejí lidi na mítincích, nosí umělý karafiát nebo květinu v klopě a normálně ten svátek lidu a práce slaví! Proč bychom to měli upírat. Sami chceme spoustu církevních svátků, tak proč bychom toho 1. 5. neslavili.Tady už začínáme oslavy osvobození 30. dubna, ale to jsou přece také čarodějnice, pak stavění májek. Mělo by být vše postupně. Takže pak 5. a 6. Držet důstojně tady osvobození.

A když mluvíme o tom osvobození, nezapomínáme třeba na Ludvíka Svobodu?

Nezapomíná se také na Československou armádu, která byla při 4. ukrajinském frontu? Tam byli Ludvík Svoboda, Klapálek, Kovařík, Tesařík. První zahraniční voják vyznamenaný nejvyšším sovětským vyznamenáním – Buršík. Také Nálepka, strýc té dnešní populární zpěvačky. Proč se na ně zapomíná? Proč se opomíjejí? Proč se opomíjí, že tady v Plzni padlo spousta Čechů…

A ještě prosím krátce k arménské genocidě, o té se v posledních dnech v souvislosti se stým výročím také začalo mluvit...

Moje sestřenice se provdala za Arména. Jako kluk jsem tam byl dvakrát. Ti naši pohlaváři se k tomu nějak nestaví, že by se odsoudila jejich genocida, tak jako to třeba udělali Slováci. Vždyť  Turci odváželi Armény v dobytčácích jako fašisté třeba Židy. Takže samozřejmě jde o genocidu a divím se, proč to vedení naší republiky jasně neřekne. Nebo se nějak obáváme reakce Turecka?

vice-parlamentni-listy zdroj: Parlamentnilisty.cz

Zdroje: