Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Aktualizováno: Při pádu vrtulníku zahynulo vedení ukrajinského ministerstva vnitra

Aktualizováno: Při pádu vrtulníku zahynulo vedení ukrajinského ministerstva vnitra
Osmnáct lidí včetně vedení ukrajinského ministerstva vnitra zahynulo při pádu vrtulníku ve městě Brovary u Kyjeva | zdroj: Profimedia

Vedení ukrajinského ministerstva vnitra včetně 42letého ministra Denyse Monastyrského zahynulo při dnešní havárii vrtulníku u Kyjeva. Prezident Volodymyr Zelenskyj nařídil tajné službě, policii a dalším orgánům zjistit příčiny nehody helikoptéry Super Puma ve městě Brovary nedaleko metropole.

Helikoptéra se podle médií zřítila v mlze poblíž školky. Údaje o počtu obětí se během dne rozcházely. Podle posledních informací ukrajinské Státní služby pro mimořádné události (DSNS) zemřelo 14 lidí včetně jednoho dítěte.

"Dnes ráno se v Brovarech zřítil vrtulník státní záchranné služby. V důsledku letecké katastrofy zahynulo vedení ministerstva vnitra: ministr (Denys Monastyrskyj), první náměstek ministra (Jevhenij Jenin) a státní tajemník (Jurij Lubkovyč)," oznámil náčelník ukrajinské policie Ihor Klymenko, kterého vláda později jmenovala náměstkem ministra vnitra a dočasně mu uložila vykonávat ministerskou roli.

Policie nejprve oznámila 16 mrtvých, šéf kyjevské oblastní správy následně informoval, že obětí je 18, zatímco záchranáři hlásili 15 mrtvých a tento údaj uvedl i Zelenskyj. Mezi oběťmi byly hlášeny i tři děti.

"Po upřesnění informací - po provedení identifikace - bylo na místě havárie vrtulníku nalezeno 14 mrtvých, mezi nimi bylo jedno dítě a devět lidí, kteří se nacházeli na palubě," uvedlo odpoledne tiskové oddělení DSNS podle serveru Ukrajinska pravda. Dalších 25 lidí, včetně 11 dětí, bylo podle něj zraněno a hospitalizováno.

Helikoptéra narazila do budovy, což způsobilo na místě rozsáhlý požár. Celá jedna strana budovy místní školky je ohořelá. "V době tragédie byly ve školce děti i zaměstnanci," uvedl dříve gubernátor Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba.

Videa sdílená na sociálních sítích ukazují hořící budovu a její okolí a slyšet je křik lidí.

Vedení ministerstva letělo na jedno z „horkých míst, kde se odehrávají boje“, řekl novinářům v Brovarech zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Měli navštívit Charkovskou oblast, uvedl šéf policie v Charkovské oblasti Volodymyr Tymoško. Na palubě stroje byl Monastyrskyj a pět jeho spolupracovníků, spolu s nimi zahynuli také tři členové posádky.

Zatím není jasné, co způsobilo pád vrtulníku. Rusko, jehož jednotky napadly Ukrajinu loni v únoru, se nevyjádřilo a ukrajinští představitelé se nezmínili o žádném ruském útoku v oblasti v době tragédie.

V Brovarech se zřítil vrtulník francouzské výroby Super Puma, který poskytli francouzští partneři, uvedl mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat citovaný serverem RBK-Ukrajina. Nejmenovaný francouzský činitel podle agentury AP uvedl, že helikoptéru si Ukrajinci koupili v roce 2019 a nebyla součástí vybavení, které Paříž poslala do této země od začátku ruské invaze.

Prokuratura svěřila vyšetřování příčin katastrofy ukrajinské tajné službě SBU, vyplývá z vyjádření generálního prokurátora Andrije Kostina. Podle něj na věci pracují experti a vyšetřovatelé a prověřují všechny verze. SBU uvedla, že vyšetřuje a zvažuje několik možných příčin havárie, včetně porušení pravidel letu, technické závady nebo úmyslného zničení vrtulníku.

Policie vyzvala svědky, aby se jí přihlásili. Mluvčí ukrajinské policie a ukrajinského letectva podle médií shodně uvedli, že je příliš brzy na stanovení příčin neštěstí, které se pokusí určit vyšetřovací komise. Ruská média spekulují, zda šlo o sabotáž, technickou závadu, chybu pilota či nešťastný zásah protivzdušné obrany.

Vysoce postavení činitelé běžně cestují během konfliktu vrtulníkem a tato tragédie může Kyjev přimět k zavedení pravidla, které existuje v mnoha evropských zemích a podle něhož by nejvyšší představitelé neměli létat stejným letounem, soudí politický analytik Volodymyr Fesenko.

V Brovarech, které jsou prakticky východním předměstím Kyjeva, žije asi 100 000 lidí. Státní záchranná služba spadá na Ukrajině pod ministerstvo vnitra. Vrtulník Eurocopter EC225 Super Puma je nyní označován jako Airbus Helicopters H225; kromě posádky může přepravovat až 24 cestujících.

Soustrast rodině a blízkým Monastyrského i dalších obětí havárie vyjádřil na twitteru premiér Petr Fiala (ODS). Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) bude rodině ministra Monastyrského osobně kondolovat. Při příchodu na dnešní zasedání vlády řekl, že jeho vztah s ukrajinským ministrem byl velmi osobní. „Pozval jsem ho do Prahy na neformální radu, setkali jsme se v Bruselu a při naší návštěvě Ukrajiny jsme spolu strávili mimo protokol hodinu a půl času hovorem, který byl nejen pracovní, ale i osobní,“ připomněl Rakušan schůzky z poslední doby.

Politování nad smrtí Monastyrského vyjádřil předseda Evropské rady Charles Michel. Označil ho za velkého přítele Evropské unie. Soustrast projevili i další evropští lídři, včetně českého premiéra Petra Fialy. Britská ministryně vnitra Suella Bravermanová nehodu, při níž podle Kyjeva zahynulo 18 lidí včetně tří dětí, označila za srdcervoucí tragédii.

Monastyrskyj byl nekonvenční šéf ukrajinského ministerstva vnitra

Denyse Monastyrského, který v létě 2021 vystřídal v křesle ministra vnitra těžkou váhu ukrajinské politiky Arsena Avakova, by bylo možné označit za typický a charakteristický příznak kádrové politiky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, píše britská stanice BBC.

Monastyrskyj byl mladý, ministrem ho jmenovali v 41 letech; jako kandidát právních věd byl kompetentní v právních otázkách, ale nikdy nebyl součástí ukrajinského systému vymáhání práva a neměl politické zkušenosti.

profimedia-0750351079 Denys Monastyrskyj | zdroj: Profimedia

Lze předpokládat, že lidé jako Monastyrskyj představovali budoucnost Ukrajiny v zemi, kterou se chystal vybudovat prezident Zelenskyj.

Lze vést spory o tom, nakolik byl Monastyrskyj systémotvornou postavou v ukrajinské mocenské struktuře, zejména po vypuknutí války. Je nesporné, že zastával přímo opačný styl řízení než jeho předchůdce Avakov, který počítal se soustředěním mocenských pravomocí v jedněch rukou. Monastyrskyj od prvního dne v křesle ministra poskytoval maximální samostatnost pohraničníkům, záchranářům a národním gardistům, kteří spadají pod resort vnitra.

Monastyrskyj i vlastním příkladem předváděl změnu přístupů nové moci k ministerstvu vnitra: osobně ve škole vedl hodinu o bezpečnosti silničního provozu nebo se zasazoval o volný obchod se zbraněmi. Něco takového bylo pro starší generaci strážců zákona nemyslitelné.

A také v rozhovoru s listem The Washington Post prohlásil, že to byl právě on, kdo v noci 24. února jako první oznámil prezidentovi Zelenskému, že ruská vojska vtrhla na Ukrajinu.

Monastyrskyj dnes ráno spolu se svým týmem odletěl z Kyjeva na cestu, o níž je známo jen to, že ministr měl namířeno na jedno z „horkých míst“ na mapě Ukrajiny. První náměstek Monastyrského, jeho vrstevník Jevhenij Jenin byl také na palubě zříceného vrtulníku. Na rozdíl od svého šéfa byl mimořádně zkušeným státním úředníkem. Absolvent akademie tajné služby SBU se více než deset let věnoval diplomatické kariéře. Následně tři roky pracoval jako zástupce generálního prokurátora se zodpovědností za mezinárodní spolupráci. Právě na něm v mnohém spočívaly mezinárodní soudní procesy, které Kyjev vedl proti Moskvě kvůli škodám způsobeným Ukrajině ruskou agresí či kvůli vrácení historických „zlatých pokladů“. V Monastyrského týmu měl Jenin na starosti spolupráci s ministerstvy jiných zemí.

Katastrofa, která připravila vedení ukrajinského ministerstva vnitra o životy, šokovala Ukrajinu i kvůli dalším okolnostem: vrtulník se zřítil na jednu ze sekcí školky uprostřed města Brovary, které je satelitem metropole Kyjeva. Ví se o třech dětech mezi oběťmi, více než deset jich bylo zraněno.

Nyní pokračuje odstraňování trosek. Otázky, kdo by mohl vystřídat Monastyrského ve funkci, se zdají být mírně řečeno nevhodné. Stejně tak se Kyjev zdržuje vyjádření ohledně možných příčin katastrofy. Vyšetřovatelé zatím vyzvali očité svědky, aby se přihlásili policii. Ale i v prvních komentářích ukrajinští představitelé zdůrazňují, že ministerstvo vnitra funguje normálně a že tragédie neovlivní chod úřadu.

Ukrajinská vláda dnes jmenovala náčelníka ukrajinské policie Ihora Klymenka náměstkem ministra vnitra a dočasně mu uložila vykonávat ministerské povinnosti. V příspěvku na telegramu o tom informoval premiér Denys Šmyhal.

Tanky a patrioty pro Ukrajinu

Předseda Evropské rady Charles Michel se dnes vyslovil pro to, aby Západ poskytl Ukrajině tanky, a pomohl jí tak čelit ruské invazi. Francie, Německo či USA nedávno oznámily, že Kyjevu dodají svá bojová vozidla pěchoty a průzkumná obrněná vozidla. Tanky Leopard 2 chtějí dodat Polsko a Finsko, potřebují však souhlas Německa, které se zdráhá jej udělit. Britský ministr obrany Ben Wallace, jehož země jako jedna z prvních Ukrajině dodá moderní západní tanky, a sice typu Challenger 2, v pondělí Německo vyzval, aby dodávky leopardů povolilo.

Německý zbrojní průmysl by mohl ještě letos připravit pro Ukrajinu až 15 tanků Leopard 2. Informoval s odvolání na své zdroje deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), který připomněl, že dosud průmysl jako možný termín dodání uváděl nejdříve rok 2024. Tanků by ale letos podle FAZ mohlo Německo dodat Ukrajině až o třicet více, pokud by Česko a Slovensko souhlasily se zpožděním dodávek pro své ozbrojené síly. 

Nizozemsko nabídne Ukrajině rakety systému protivzdušné obrany Patriot, řekl na úterním setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě nizozemský premiér Mark Rutte. Nizozemsko se tak přidává ke Spojeným státům a Německu, které už dříve oznámily, že těmito systémy podpoří ukrajinskou protivzdušnou obranu. 

Rusko na Ukrajinu zaútočilo téměř před 11 měsíci, loni 24. února. Západní země Kyjevu poskytují humanitární, finanční i vojenskou pomoc. Až dosud Západ i přes ukrajinské naléhání poskytoval jen tanky sovětské konstrukce či jejich modernizované verze. Nedávno Francie, Německo a Spojené státy oznámily, že dodají Kyjevu svá modernější obrněná vozidla.

Zdroje:
ČTK, BBC