Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Přes Evičku nerazítkovat!

Přes Evičku nerazítkovat!
Známky s Evou Perónovou se decentně razítkovaly při okraji | zdroj: Profimedia

Nejpozději od filmové verze muzikálu Evita zná někdejší argentinskou první dámu prakticky každý. Eva Perónová byla ale natolik výjimečnou osobností, že si na ni doma netroufla ani razítka.

Eva (Evita) Perónová (1919-1952) byla druhou manželkou argentinského prezidenta Juana Dominga Peróna, nejmocnější ženou v dějinách země a – s trochou nadsázky řečeno – jakousi princeznou Dianou své doby (byť vedle řady výrazných paralel byly mezi oběma dámami také zásadní rozdíly).

Krátce po Evitině smrti nařídil truchlící vdovec vydat sérii pamětních poštovních známek s jejím portrétem. Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby to pan prezident nedoplnil ještě dalším nařízením: Poštovní razítka nesměla žádným způsobem překrýt a zhyzdit tvář milované ženy.

Potíž je v tom, že jedním z hlavních cílů razítkování známek má být jejich… řekněme znehodnocení. Zkrátka aby nebylo možné je odlepit a opakovaně použít. Argentinští poštovní úředníci tedy stáli před vážným problémem: Buď vyhovět prezidentovu přání a riskovat značné finanční ztráty, anebo nadále razítkovat tak, jak byli zvyklí, a vystavit se hněvu a případným sankcím ze strany mocné hlavy státu.

Fakt je, že drtivá většina použitých známek s portrétem Evy Perónové bývá oražena jen někde v rohu, na okraji anebo přinejmenším mimo její obličej. Tu a tam se ovšem vyskytne exemplář, který dokládá, že ne každý poštovní úředník si vzal prezidentovo nařízení k srdci. Vždyť kdo má v tom razítkovacím fofru čas zkoumat, zda je na obálce nalepená zrovna Evita anebo něco jiného. A tak se přece jen občas stalo, že milovaná Evita dostala razítkem přímo do nosu.

zdroj: www.youtube.com