Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Přepište učebnice zeměpisu: Ostrov s „nepatřičným“ názvem má zpět své domorodé jméno

Přepište učebnice zeměpisu: Ostrov s „nepatřičným“ názvem má zpět své domorodé jméno
Butchullaové slaví přejmenování ostrova na domorodý název K'gari | zdroj: Profimedia

Největší písečný ostrov světa, který leží u východního pobřeží Austrálie, byl přejmenován. Fraser Island, pojmenovaný po Skotce Elize Fraserové, která zde v roce 1836 ztroskotala, získal zpět domorodý název K'gari.

Tradičními vlastníky ostrova nacházejícího se na seznamu světového dědictví UNESCO jsou členové etnika Butchulla, kteří o změnu jména usilovali řadu let. Dnes se stovky z nich shromáždily na ceremoniálu, kde vláda australského státu Queensland oficiálně ukončila používání názvu Fraser Island.

Název ostrova byl považován za nepatřičný vzhledem k tomu, že manželka kapitána ztroskotané lodi Jamese Frasera negativně líčila své „zajetí“ na ostrově a domorodce popisovala jako „divochy“ a „kanibaly“. Její názory se v bývalé anglické kolonii rozšířily, přestože další přeživší z plavidla je popírali, píše britský deník The Guardian. Podle australské televize ABC tím Fraserová přispěla k pozdějšímu masakru Butchullaů.

„Takovéto kroky nemohou změnit chyby minulosti, mohou ale přispět k lepší budoucnosti, v níž se všichni obyvatelé Queenslandu budou navzájem respektovat a budou si důvěřovat,“ řekla premiérka státu Annastacia Palaszczuková.

Domorodí obyvatelé si připsali první úspěch ve svém boji za návrat původního jména ostrova v roce 2011, kdy název K'gari, což znamená v domorodém jazyce „ráj“, byl uznán jako alternativní jméno ostrova.

V roce 2021 Výbor pro světové dědictví název lokality změnil na K’gari, zeměpisné označení ostrova Fraser Island ale přetrvávalo. Loni úřady uskutečnily průzkum veřejného mínění mezi obyvateli a pro změnu názvu se vyslovilo 70 procent z nich.

Ostrov, který je známý mimo jiné početnou populací divokého psa dingo, byl zapsán na seznam světového dědictví UNESCO díky svým deštným pralesům, sladkovodním jezerům a složitému systému písečných dun, které se neustále vyvíjejí. Ročně přitahuje několik stovek tisíc turistů. 

Zdroje: