Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Politolog: TOP 09 se radikalizuje, může přijít o voliče

Politolog: TOP 09 se radikalizuje, může přijít o voliče
zdroj: tisková zpráva

TOP 09 představila svůj finální program pro květnové volby do Poslanecké sněmovny. Řadu voličů jím mohla vyděsit, soudí politolog Josef Mlejnek.

„Bylo od počátku zřejmé, že TOP 09 je pravicovější než ODS. Podle programu, který na tento týden zveřejnila, však můžeme konstatovat, že se jedná o stranu obrazněji řečeno tmavěji modrou, než jak působila předtím," sdělil pro ParlamentniListy.cz politolog Josef Mlejnek.

Odborník je přitom přesvědčen, že vyhraněné programové priority, které strana představila, ji mohou uškodit. „Strana od počátku apeluje na konzervativnost a nepopulistická opatření, která budou bolet, ale povedou ke zlepšení stavu veřejných financí. Nicméně řadu voličů mohl ještě zostřený a nekompromisně definovaný program odradit," dodal Mlejnek.

Škrty budou bolet

Program TOP 09 zahrnuje například snížení všech sociálních dávek, s výjimkou příspěvků na pěstounskou péči a mateřskou, o 10 procent, snížení objemu mezd státních úředníků o desetinu nebo zrušení porodného a pohřebného.

TOP 09 svůj program představuje jako skutečně konzervativní, zcela nepopulistický a rychle účinný souhrn nástrojů, který může okamžitě začít léčit veřejné finance. Šéf ČSSD Jiří Paroubek program označil za asociální a taktéž volební lídr ODS Petr Nečas konstatoval, že se jedná o pravicový populismus, který je v řadě aspektů v současnosti nerealizovatelný.

Související:
Kalousek natřel Nečase i Paroubka

Vymezení vůči ODS

Podle politologa lze za radikálnějšími opatřeními vidět zejména snahu TOP 09 výrazněji se vyhradit vůči ODS. Podpora TOP 09, která dosahovala v průměru 13 procent, totiž začíná pomalu opadat.

Pokud ODS bude schopná hrát výrazněji prostřednictvím svého lídra Nečase na strunu transparentnosti, může vzít své pravicové konkurenci vítr z plachet. A TOP 09, která doposud vsázela na zkorumpovanost ODS, se tak musí jasněji vyhranit alespoň programově. „TOP 09 nyní reaguje na to, že ODS je široce rozkročená od středu po pravici. TOP 09 bude vsázet na pravicovou vyhraněnost," tvrdí Mlejnek.

www.parlamentnilisty.cz