Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Po Topolánkovi přijde možná na řadu Langer

Po Topolánkovi přijde možná na řadu Langer
zdroj: tisková zpráva

Výkonná rada ODS bude podle Lidových novin na svém příštím jednání rozhodovat, zda z olomoucké kandidátky vyškrtnout Ivana Langera. Příslovečnou větev pod ním podřezává spis Krakatice.

Langer podle policejních odposlechů ze spisu pomáhal lidem z okolí mafiánského bosse Františka Mrázka.

Na záznamech Langer hovoří se stavebním magnátem Luďkem Sekyrou a slibuje mu, že se pokusí zvrátit šance na převzetí stavební skupiny IPS v jeho prospěch. Paralelně pak Sekera komunikuje s Mrázkem.

Langer popírá, že by o spojitosti s Mrázkem věděl. "Byl to pro mě šok," reagoval bezprostředně po "zjištění". Na MF DNES, která loni v září odposlechy zveřejnila, podal žalobu.

Soud dal ovšem za pravdu deníku a také bývalý policista Karel Tichý, který celá léta plnil spis Krakatice informacemi, prý minulý týden na utajeném jednání poslaneckého bezpečnostního výboru prohlásil, že Langer si měl být při své inteligenci Mrázkova vlivu vědom.

"Je řada lidí a řada afér, které jako by ta moje překryla. Po mém odchodu se ale tak po třech dnech opět otevřou kauzy jako Opencard nebo Krakatice a další," řekl Právu Mirek Topolánek, který kvůli svým výrokům na neformálním focení pro gay časopis LUI opustil funkci volebního lídra.

Narážel na Ivana Langra a Pavla Béma, jejichž pozice ve straně jsou také vrtkavé. Trojici uzavírá starosta Prahy 5 Milan Jančík.

"Pokud mám mluvit za sebe, tak by měl odejít ještě Jančík, aby se strana začala očišťovat," řekl ve čtvrtečním Hydeparku senátor za ODS Alexandr Vondra.

www.parlamentnilisty.cz