Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Politici se chovají jako cajsli. Kyjem po hlavě. Hlasy za odtržení Moravy sílí

Politici se chovají jako cajsli. Kyjem po hlavě. Hlasy za odtržení Moravy sílí
zdroj: Mediafax

Moravská hnutí a strany jsou na pozoru. Vládní koalice by za její škodlivou politiku potřebovala vyliskat. Navíc se opět zvedají hlasy některých nacionalistů za odpojení Moravy. Předseda politické strany Moravané Milan Trnka nadává, že vládu vedou neschopní cajsli. Morava a Slezsko jsou na tom prý jako už tradičně bity nejvíc.

„Nejhůře jsou důsledky vládnutí této kliky postiženy, jako již tradičně, Morava a Slezsko. Jestliže pět nejbohatších okresů v republice, měřeno kupní silou obyvatelstva, je v Čechách, pak pět nejchudších je na Moravě a ve Slezsku. Všechny, kdo už nemohou mlčet, vyzýváme, aby nám pomohli z tohoto ostrova uprostřed temných vod politického marasmu vybudovat pevninu, díky níž se znovu staneme normální součástí středoevropského prostoru," píše se na internetovém serveru politické strany Moravané.

Související:
Je to stejné svinstvo, říká o velkých koalicích šéf Moravanů
Moravané chtějí vlastní parlament, peníze a zrušit Senát
Rozčílený Zavadil: Tahle vláda je buď zkorumpovaná, nebo blbá
Penzistka: Chytráci Kalousku, Drábku, Nečasi. Vyžijete s třemi tisíci?

Samostatnost Moravy

„Mezi našimi příznivci jsou lidé, co se netají tím, že je jejich osobním přáním naprostá samostatnost Moravy, a to co nejdříve. My jako strana jsme pragmatičtější. Rádi bychom dosáhli rovnoprávnosti Moravy s Čechami, zhruba jako za Rakouska-Uherska. Vlastní zákonodárná moc, rozhodování o finančních prostředích a tak dále. Země by měly společnou třeba zahraniční politiku a armádu. Nejblíže tomu je spolkový systém Rakouska či Německa. Pokud tomu bude vládnoucí garnitura pořád bránit, hlasy nacionalistů volajících po odtržení by se mohly začít prosazovat, ale nevím jak," řekl ParlamentnímListům.cz předseda strany Moravané Milan Trnka. Jeho strana je jediným politickým subjektem, jehož hlavní programovou náplní je obrana zájmů Moravy.

Celý článek na ParlmentniListy.cz