Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Policie loni zadržela při tranzitní migraci 4742 lidí

Policie loni zadržela při tranzitní migraci 4742 lidí
Náhodné policejní kontroly na česko-slovenské hranici | zdroj: TASR / Profimedia

V loňském roce zadrželi policisté při tranzitní migraci 4742 lidí. Oproti předchozímu roku je to pokles o více než 17 000. Číslo je však o zhruba 3400 vyšší než v roce 2021, který předcházel velké migrační vlně. Novinářům to dnes řekl policejní prezident Martin Vondrášek.

Česká republika zavedla loni v říjnu stejně jako o rok dříve kvůli zvyšujícímu se počtu běženců kontroly na hranicích se Slovenskem, které trvají doposud. Naposledy je vláda prodloužila počátkem ledna a mají trvat do 2. února. Namátkové kontroly mají zabránit tranzitní migraci přes Česko do dalších zemí Evropské unie.

„Je patrný významný meziroční pokles. Omezili jsme na svobodě méně než čtvrtinu cizinců oproti roku 2022,“ uvedl Vondrášek. Zhruba 90 procent běženců podle něj míří z Česka do Saska. Nejvíce je Syřanů.

Tranzitní migrace začala loni výrazněji stoupat v červenci, kulminovala v září a říjnu. V desátém měsíci loňského roku dosáhl počet zajištěných běženců 1853. Po zavedení kontrol poklesla čísla na 86 v listopadu a 32 v prosinci. Policisté podle Vondráška dělají prověrky po celé délce hranice se Slovenskem, hlídají tak 251 kilometrů. Na směnu je nyní nasazeno 88 příslušníků.

Česko spustilo v koordinaci s Polskem kontroly na hranicích se Slovenskem 4. října původně na deset dní. Kontroly následně zavedly další země v regionu a stejně jako ČR je opakovaně prodlužují. Polsko koncem minulého roku oznámilo, že kontroly na hranicích se Slovenskem prodlužuje o měsíc do 1. února.

O rok dříve kvůli přílivu migrantů Česko zřídilo stálé hraniční kontroly na česko-slovenských hranicích koncem září, opatření zrušilo začátkem loňského února.

Celkově zjistila cizinecká policie loni v Česku 13 898 lidí, kteří na území ČR pobývali nelegálně. Předloni to bylo 29 235. Kromě běženců, kteří se snaží přes ČR dostat dále, tvoří číslo déle pobývající cizinci bez řádného povolení k pobytu. Legálně žilo v České republice 1 065 740 cizinců, z převážné většiny Ukrajinců. Snižuje se počet těch, kteří požívají dočasné ochrany. 

Tranzitní migrace:

rok: počet běženců:
2015 3277
2016 511
2017 172
2018 191
2019 266
2020 495
2021 1330
2022 21 852
2023 4742

zdroj: policejní prezidium

Policie loni obvinila v Česku 388 převaděčů, o 140 více než předloni

Policisté začali v loňském roce stíhat 388 lidí, kteří přes Česko nelegálně převáželi migranty. V roce 2022 to bylo o 140 méně, řekl dnes novinářům ředitel cizinecké policie Aleš Benedikt. Nejvíce převaděčů je podle něj z Ukrajiny, následují Češi, Syřané, Uzbekové, Gruzínci a Němci. Počet běženců snažících se dostat přes Česko do dalších států Evropské unie však meziročně poklesl na méně než čtvrtinu.

„Já v tom vidím zlepšení práce cizinecké policie a krajských ředitelství na hlavní trase přes Jihomoravský a Ústecký kraj,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek. Zlepšuje se podle něj také mezinárodní policejní spolupráce.

Převaděči čelí obvinění z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Z Ukrajiny jich pochází 140, z Česka 56. Převáželi většinou Syřany, doplnil Vondrášek. Nejvíce převaděčů zadrželi policisté v Jihomoravském kraji.

Nejvíce se běženci převážejí v osobních autech a dodávkách. „Zvýšila se míra agresivního chování ze strany převaděčů,“ uvedl Benedikt. Převaděči podle něj riskují život a zdraví běženců i policistů. Například podle ředitele cizinecké policie ujíždějí z kontrol nebo od dopravních nehod, které způsobili svoji nebezpečnou jízdou. Ve vozidlech také často převážejí více migrantů, než je kapacita auta.

Například v Ústeckém kraji se tak stala dopravní nehoda na dálnici D8 ve směru do Německa. Havárii zavinil řidič dodávky, který neuposlechl pokyn k zastavení auta. Vyjel z dálnice, zpomalil a z jedoucího vozu vyskočil. Auto následně sjelo do potoka. Bylo v něm osm dospělých migrantů a 12 dětí. 

Zdroje: