Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Policie a média jsou jedna ruka. Politici: Jde o prachy

Policie a média jsou jedna ruka. Politici: Jde o prachy
zdroj: Profimedia

Česká média a policie jsou výrazně propojeny. Jak jinak si vysvětlit úniky z policejních spisů, odposlechů a dalších materiálů právě do sdělovacích prostředků? Politici jsou podobnými praktikami zhnuseni. Otevřeně přiznávají, že jde o porušení zákona.

V souvislosti s probíhající kauzou obviněného poslance Davida Ratha se nabízí otázka, jak je možné, že do médií opakovaně unikají části odposlechů pořízených policií.

Jsou snad policejní složky napojeny na média? Jak je možné, že se do nich dostávají tajné informace? Jsou někteří novináři snad přímo napojeni na jisté zástupce orgánů činných v trestním řízení? ParlamentníListy.cz pátraly přímo v řadách politiků. Právě těm může být provázanost policie a médií trnem v oku. Třeba právě v souvislosti s probíhající kauzou, která zmítá sociální demokracií.

Éra korupcismu

Podle člena ČSSD a Rathova sněmovního kolegy, poslance Jiřího Koskuby, je současný stav provázání českých médií a policie alarmující. "Pominu-li, že je to nezákonné a občas i čistě účelové. Leč v nové éře korupcismu je jen to málo překvapivé. Po pološném snížení platů nejen policistů není divu, že hledají přivýdělek," řekl ParlamentnímListům.cz. s tím, že dokud bude poptávka, bude nabídka. "Jasně - zákony! A koho to tady zajímá, když jde o prachy, že? Vzorů mají dost i hodně nahoře," dodal pro redakci.