Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Podnikatelé z chudých krajů by mohli platit nižší daně

Podnikatelé z chudých krajů by mohli platit nižší daně
zdroj: tisková zpráva

Takzvaná paušální daň z dílny ministerstva financí by měla výrazně zjednodušit život drobným živnostníkům, mezi které patří například zedníci, holiči, advokáti či daňoví poradci.

Podle hrubého návrhu, který získala Mladá fronta Dnes, by nejmenší daně platili živnostníci na vesnicích v regionu s nejnižší průměrnou mzdou, což je v současné době Karlovarský kraj.

„Paušály jsou součástí snahy zjednodušit daňový systém. Jestli bude mít koncept další využití, bude záležet na tom, jestli ministerstvo dostane od vlády mandát na vytvoření jednotného zákona o platbě daní a pojistného," řekl pro MF Dnes náměstek ministerstva financí Petr Chrenko.

Jednodušší systém a vybere se víc

Cílem je vybrat od živnostníků více na daních výměnou za zjednodušení procesu. V Česku pracuje na volné noze 950 tisíc lidí, kteří odvádějí relativně menší daně než zaměstnanci, často vůbec nic.

Díky paušálnímu danění by ušetřila i státní správa, odpadly by totiž kontroly účetnictví. Paušální daň by ovšem nebyla povinná, kdo by měl zájem, mohl by si i nadále vést účetnictví a danit podle skutečných příjmů a výdajů.

ODS a živnostníci se shodnou

„Jsem pro. Bude ale složité to nastavit. Neumím si představit, jak úředník spočítá, kolik má mít řemeslník na Kvildě a kolik v Praze. Úředník je mimo," vysvětlil své obavy pro MF Dnes Bedřich Denda, předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků, který u přípravy návrhu přítomen.

Přípravu konceptu zadal ministerstvu financí úřednický kabinet Jana Fischera. V současné době by návrh podpořili občanští demokraté. Další strany se zatím odmítají vyjádřit.

www.parlamentnilisty.cz