Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Po oblevě se do Česka zřejmě vrátí arktické mrazy

Po oblevě se do Česka zřejmě vrátí arktické mrazy
zdroj: tisková zpráva

Mrazivé počasí, které těsně před Vánocemi vystřídala ve střední Evropě obleva, by se mělo do Česka vrátit po Novém roce. Teploty by opět měly klesat pod minus deset a i přes den zůstávat hluboko pod bodem mrazu.

Naznačují to meteorologické modely a také Český hydrometeorologický ústav už na začátek příštího týdne předpovídá noční minima -8 až -12 stupňů, místy bude i chladněji. Přes den by pak mělo být jen kolem minus čtyř.

Podle amerického numerického modelu GFS by mohlo takové počasí vydržet až do poloviny ledna.

Lyžaři a hoteliéři na horách si zatím průběh letošní sezony pochvalovat nemohou. Prosinec byl sice teplotně slabě podprůměrný a v jeho druhé dekádě zasáhly Česko silné mrazy, na horách je ale neobvykle málo sněhu.

Určité zlepšení by měly přinést poslední prosincové a první lednové dny, i když zpočátku se budou na horách střídat srážky deštové a sněhové, občas i mrznoucí.

V úterý bude přes noc -2 až -6 stupňů, přes den pak teploty vyšplhají maximálně na plus dva. K zatažené obloze se postupně přidá sněžení, to však bude večer a v noci na středu přecházet v déšt, který bude místy namrzat. ČHMÚ proto vydal varování před ledovkou, jež bude hrozit až do středečního poledne ve všech krajích včetně Prahy.

Středa by také měla být nejteplejším dnem týdne. Teploty by měly vyšplhat až na plus sedm, na severovýchodě republiky by mělo být chladněji. V dalších dnech by se ale mělo výrazněji ochlazovat a sněhové srážky se postupně přesunou z vyšších poloh i do nížin.