Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Petr Nečas, prezident České republiky. Někteří o tom přemýšlejí

Petr Nečas, prezident České republiky. Někteří o tom přemýšlejí
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Premiérování Petru Nečasovi (ODS) příliš nejde. Podle každého tisícího Čecha by mu ale seděla role prezidenta. I přesto, že se Nečas v žebříčku možných prezidentských kandidátů umístil až na posledním místě, je absurdní, že někoho vůbec napadlo o něm v souvislosti s touto funkcí uvažovat. Myslí si to alespoň politolog Jan Bureš.

Důvěra v současnou vládu trvale klesá. Rozržky a skandály, které zamávaly její křehkou stabilitou i důvěryhodností, mají ale negativní důsledky nejen pro samotný kabinet. Doplácí na ně totiž samotný premiér Petr Nečas (ODS).

Pokud by se totiž právě on chtěl v budoucnu ucházet třeba o post prezidenta republiky, měl by zřejmě smůlu. Na Hradě by jej totiž podle aktuálního výzkumu společnosti SANEP rádo vidělo jen zanedbatelných 0,1 procent občanů. Tedy pouze každý tisící občan.

I Škromach by dopadl lépe

Nečase tak v šanci na dosažení postu hlavy státu předstihli například i senátor Zdeněk Škromach, který získal podporu 0,3 procent respondentů, nebo brněnský primátor Roman Onderka (oba ČSSD), jehož by v roli prezidenta rádo vidělo 0,4 procenta Čechů.

Šance současného premiéra na hradní funkci nevidí reálně ani politolog Jan Bureš. Podobná představa jej pobavila.

Nudný suchar

"Je to suchý a nudný úředník, a jeho vláda je natolik otřesná, že to snad nikdo nemůže myslet vážně," uvedl pro ParlamentníListy.cz. O Nečasovi v souvislosti s prezidentstvím by jej prý nikdy nenapadlo ani uvažovat.

Celý článek na ParlamentniListy.cz