Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Peake má veliký problém, který ohrožuje vládu Němcové. A říká k tomu...

Peake má veliký problém, který ohrožuje vládu Němcové. A říká k tomu...
Karolína Peake | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Šula

Vláda Jiřího Rusnoka vyjednávala v uplynulých dnech s poslanci o svou podporu a zdá se, že se jí to poměrně zdařilo. Poté, co vážně zvažuje udělení důvěry část ČSSD, také poslanec bývalé koalice, dnes nezařazený, Martin Vacek prohlásil, že je připraven Rusnokův kabinet podpořit, ačkoli připojil svůj podpis pod kandidaturu Miroslavy Němcové (ODS). Vacek spolupracuje s partají LIDEM Karolíny Peake.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová tvrdí, že má jako kandidátka na premiérku podporu 101 poslanců bývalé trojkoalice. Pravděpodobně by si ale měla raději hlasy přepočítat.

Vacek se rozhodne podle programu

Někdejší člen Věcí veřejných a nyní nezařazený poslanec Martin Vacek, který svůj podpis na seznam původně také připojil, teď říká, že zvažuje podporu Rusnokově vládě. Rozhodující prý bude, jestli se mu bude zamlouvat její program. Jako první o tom informoval server ParlamentníListy.cz.

"Jsem nezávislým nezařazeným poslancem bez povinnosti k žádnému klubu, tak se nebudu zapojovat do žádné žabomyší války mezi ODS a TOP 09 na straně jedné a panem premiérem Rusnokem na straně druhé. Pro mě je důležitá věcná otázka politiky, zde tedy konkrétně programové prohlášení vlády a do jaké míry se bude shodovat s tím, co jsem sliboval voličům a na základě čeho jsem byl zvolen. Podle toho se zachovám," prohlásil pro ParlamentníListy.cz poslanec Martin Vacek.

Peake si myje ruce

Vacek se do sněmovny dostal za Věci veřejné, poté ale stranu společně s Karolínou Peake a dalšími opustil. Do její nově založené strany LIDEM ovšem nevstoupil, pouze s ní spolupracuje. A tak domněnky šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka, že Peake za zběhlé poslance ručí, jsou liché. Předsedkyně LIDEM ze zříká jakékoli odpovědnosti.

"Nemáme ustavený poslanecký klub a já jsem předsedkyní strany, nikoli klubu. A poslanec Vacek není členem naší strany," prohlásila Peake pro Hospodářské noviny.

Zdroje: