Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Paroubek: Že nejsem ve stínové vládě ČSSD? To mi nevadí

Paroubek: Že nejsem ve stínové vládě ČSSD? To mi nevadí
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pátek oznámí složení stínové vlády. Její složení je sice zatím oficiálně tajné, jména některých lidí, kteří v ní zasednou, však už zveřejňují média a expředseda Jiří Paroubek mezi nimi není.

A posty ve vládách se rozdávají za loajalitu. Přesněji řečeno, odměnu asi dostanou ti, kteří podporovali a volili na sjezdu Bohuslava Sobotku. A ve vládě nebude expředseda Jiří Paroubek, přestože se spekulovalo o tom, že by mohl zastávat post stínového ministra financí.

První místopředseda Michal Hašek věří, že zvítězí zdravý rozum. Ve stínové vládě zcela jistě nezasednou Zdeněk Škromach, Milan Urban, ani Roman Onderka, tři nejbližší spolupracovníci prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška, hlavního konkurenta Sobotky. Otázkou je i to, zda ve stínové vládě zasedne sám Hašek.

Vyvážený tým odborníků

První místopředseda vyjadřuje naději, že stínová vláda bude složena z odborníků a ne podle zásluh a hlasování na březnovém sjezdu strany v Brně. „Předpokládám, že stínová vláda bude vyváženým týmem odborníků a politiků z ČSSD. Možná budou zklamáni někteří válečníci, kteří by rádi razili heslo - vítěz bere vše. Počkám s komentářem až na zveřejnění nového obsazení stínové vlády Slávkem Sobotkou," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz Michal Hašek.

Paroubek zklamání necítí

Jiří Paroubek řekl pro ParlamentníListy.cz, že není zklamán tím, že na něj místo ve stínové vládě nezbude. Prohlásil, že tento fakt jeho zvažovaný odchod z ČSSD do České strany národně - socialistické  2005 neovlivní a neuspíší. „Já jsem řekl, že odchod ze sociální demokracie jsou zatím jen úvahy. To, že jsem nedostal místo ve stínové vládě pro mě nehraje žádnou roli. Nepřekvapuje mě to, ale nijak jsem o místo stínového ministra neusiloval. Neberu to osobně," říká Paroubek.

Expředseda ČSSD se ani nepozastavuje nad faktem, že Sobotka si do vlády vybral své spojence. „Jako předseda na to má právo. Uvidíme, jak bude stínová vláda fungovat a jak vystupovat proti koalici. Podstatné je, aby přestali kuňkat a začali mluvit rázně," dodal.

Jednota se rozpadá na prach

O stínový post přijde Milan Urban, bývalý ministr průmyslu a Haškův ideový spojenec. „Sobotka si zřejmě vybíral podle kritéria, kdo ho volil na sjezdu a bude volit na dalším. Jeho deklarace o jednotné ČSSD po sjezdu se rozpadá na prach," sdělil pro ParlamentníListy.cz Urban.

Brněnský primátor Roman Onderka, který zřejmě přijde o post stínového ministra dopravy se nevzrušuje. „Nejsem překvapen. A nepátrám, zda důvodem jsou nějaké osobní vztahy. V takovémto případě nejsou důlěžité důvody. Stínový premiér si určuje svůj tým," řekl  Onderka.