Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Pane prezidente, takhle s vámi zúčtovali politici

Pane prezidente, takhle s vámi zúčtovali politici
Václav Klaus | zdroj: Mediafax

ParlamentníListy.cz oslovily nynější politiky, ale i osobnosti, které v aktivní politice skončily, s prosbou o zhodnocení desetiletého působení Václava Klause ve funkci prezidenta republiky, jeho pozitiv i negativ.

V celku logicky Klause spíše chválí politici pravice a ODS, ale pozitiva mu přiznali i někteří levicoví politici. Například senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

Je to vlastenec

„K Václavu Klausovi mám celou řadu výhrad a výtek. Zejména z počátků jeho politické kariéry. Privatizace rovnající se rozkradení národního majetku a podobně. Mám-li hovořit o prezidentu republiky Klausovi, je to jiná. Musím si cenit jeho vlastenectví, ocenit jeho postoj k Evropské unii i jeho obranu Benešových dekretů. Ocenit i to, že se nebál říci, že pro nás je Rusko důležitým obchodním partnerem a že se zastal Srbska a tak bych mohl pokračovat,“ řekl ParlamentnímListů.cz Doubrava.

„Vážné výhrady mám k jeho amnestii, jejímu článku 2. Vytýkám mu i to, že nevrátil sněmovně darebný zákon o církevních restitucích,který by se dal nazvat loupeží tisíciletí na naší republice. Přesto vše jsem přesvědčen, že prezidentem byl dobrým. Určitě ho nepovažuji za velezrádce, jak je nyní označován,“ dodal senátor.

Je otcem demokratické politiky a kapitalismu, ale Havla si mohl odpustit

Alexandr Vondra z ODS byl ministrem ve dvou vládách působcích v době prezidentování Václava Klause. Našel pro něho slova pochvaly, ale i kritiky.

„Vidím trojí velký přínos Václava Klause. Za prvé je otcem moderní české demokratické politiky založené na svobodné soutěži standardních politických stran. Za druhé prosadil deregulaci státem řízeného hospodářství a tím položil základy obnově kapitalismu v naší zemi. A za třetí vždy uměl jasně artikulovat své názory, stát si za nimi, ať to bylo populární nebo ne, a tím dával oné demokratické soutěži směr i smysl. Navíc vývoj několikrát dal jeho původně menšinovým názorům za pravdu, třeba v kritice eurozóny nebo boje s globálním oteplováním,“ řekl redakci Vondra.

Zdroje: